Makó és környéke

2007.06.15. 16:19

Hűlt helye van a makói cigányklubnak

Bizonytalan a sorsa annak a teleknek, ahol a makói cigány közösségi ház állott. A faházat tüzelőnek hordták szét, már csak az alapok vannak meg a Táncsics Mihály utcában. Az önkormányzatnak nincsenek elképzelései a hasznosításra, a cigány kisebbségi testület szívesen építene új rendezvényotthont – de inkább máshol.

Szabó Imre

Már csak az alapjai vannak meg Makó jelentős részben romák lakta városrészében az egykori cigány közösségi háznak, miután a polgármesteri hivatal az utolsó megmaradt téglafalat és a hozzá tartozó kéményt lebontatta. A kilencvenes évek elején, nagyobb részt fából épült házban sokféle kulturális és közösségi rendezvényt tartottak egészen addig, míg három évvel ezelőtt el nem kezdték kifosztani, majd lebontani; anyagát tüzelőnek hordták szét a téli időben. A senki által nem őrzött Táncsics Mihály utcai épületből, amelynek egy azóta megszűnt roma civil szervezet volt a gazdája, idén tavaszra már csak az életveszély miatt lebontásra ítélt fal maradt meg. Kómárné Nagyfalusi Mária, aki a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének helyi vezetője volt, egy ideig azt fontolgatta, valamilyen központi támogatásból újraépíti a házat, de erről később letett.

A cigány kisebbségi önkormányzat egyébként kapott irodát Makón, méghozzá ingyen, a város még a közüzemi számlákat is fizeti – de ez nem Honvédban, hanem a belvárosi Kálvin utcában található. Ez a hivatalokkal, hatóságokkal gyakran tárgyaló testületi tagoknak kényelmes megoldás, azoknak viszont, akiket képviselnek, már nem. Szegesné Dakó Ilona, a roma önkormányzat elnöke lapunknak elmondta: éppen ebből a megfontolásból szerettek volna a Honvédban helyiséget kapni, ilyet azonban a polgármesteri hivatal nem tudott biztosítani.

Időközben a város felújíttatta a Kálvin téri irodát és használatára megkötötték az ötéves szerződést is, ugyanakkor hasznosnak tartanák, ha Honvédban ismét lenne egy közösségi ház. Az iroda egyébként is legfeljebb arra alkalmas, hogy ott fogadóórákat tartsanak, lakossági fórumot, ünnepséget már nem lehetne itt rendezni. Az elnök úgy gondolja, ha már megfelelő épület nincs, egy telket szeretnének kapni az önkormányzattól és arra építeni, feltéve, ha tudnak hozzá szerezni pályázati támogatást. Üres telek ugyanis rengeteg van a Honvéd városrészben.

Hogy ez lehetne-e a Táncsics Mihály utcai? Ortutay Miklós aljegyzőtől úgy tudjuk, az önkormányzatnak nincs különösebb terve a területtel, úgyhogy elvben akár ezt is odaadhatnák a romáknak. Szegesné viszont azt mondja, ez egy szűk, sáros utcában van, el tudnának képzelni jobb helyet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!