Makó és környéke

2007.04.18. 16:19

Megmarad Makón a Tulipán utcai rendelő

Noha a hetes számú makói háziorvosi körzetet május elsejével megszüntetik, nem zárják be a Tulipán utcai rendelőt – a nyolcas körzetért felelős dr. Sánta Sándor ugyanis továbbra is itt dolgozik.

Illyés Szabolcs

Noha a hetes számú makói háziorvosi körzetet május elsejével megszüntetik, nem zárják be a Tulipán utcai rendelőt – a nyolcas körzetért felelős dr. Sánta Sándor ugyanis továbbra is itt dolgozik. A több mint kétezer ide tartozó beteg egy részének – zömmel a hátrányos szociális helyzetű honvédi lakosoknak – azonban nincs érvényes taj-kártyájuk, nekik segítséget ígért a város.

A hetes számú makói háziorvosi körzet május elsejei megszüntetésének hírére felbolydultak a város érintett utcáiban lakók, hiszen szóbeszédként is terjedt: ezzel együtt megszűnik a Tulipán utcai rendelő. Az önkormányzat munkatársaitól megtudtuk: mivel továbbra is az épületben rendel a nyolcas számú körzetért felelős orvos, a korábbi polgármester, Sánta Sándor, szó sincs az épület bezárásáról. Ráadásul ezzel problémássá válna az ingatlanban működő gyógyszertár fenntartása is.

– Az egészségügyi pénztár 2005-től nem finanszírozta tovább [namelink name="Kalmár Ferenc"] doktor praxisát, így ennek ellátását ideiglenesen a vele váltva rendelő Sánta Sándor körzeti orvosra bízta a városvezetés. Ez idő alatt Kalmár doktor több mint kétezer betegéből közel 1600-an más orvost választottak maguknak, a jelenlegi változás az ő ellátásukat semmiben sem érinti. Az eddigi hetes körzetbe sorolt, Tulipán utcai rendelőhöz tartozó mintegy 350 beteg most eldöntheti, hogy marad-e Sánta doktor praxisában, vagy elfogadja az önkormányzat által összeállított utcajegyzék szerinti beosztást. Az itt megjelölt orvosok kötelesek befogadni a hozzájuk sorolt lakosokat. Emellett bárki, aki úgy akarja, szabadon választhat másik orvost is, jelenleg Makón tizenegy felnőtt háziorvos látja el szolgálatát – foglalta össze Csomor Ágnes. A makói polgármesteri hivatal hatósági csoportjának vezetője kiemelte: az utcajegyzéket minden ügyfél megtekintheti, aki befárad a hivatalba, de napokon belül minden érintettet személyesen is értesíteni fognak arról, hogy amennyiben úgy dönt, melyik doktor köteles őt befogadni.

Problémás taj-kártyák: városi segítség

Segítséget nyújt az önkormányzat annak a feltehetően több száz makói lakosnak, akiknek nincs pénz az egészségbiztosítási számlájukon, ám ehhez kérik: személyesen keressék fel a hatósági csoportot – tudtuk meg Csomor Ágnes csoportvezetőtől. Mint ismeretes: április elsejétől a háziorvosnak is figyelmeztetnie kell azt a beteget, akinek nincs befizetés a számláján, január elsejétől pedig ezek a személyek az ellátásra is csak térítés ellenében számíthatnak.

A városházán megtudtuk: 2005-ben a megyei egészségügyi pénztár azért mondta fel [namelink name="Kalmár Ferenc"]cel a szerződést, mert egy pénzügyi felülvizsgálat során hiányosságokat talált. Akkor a doktor körzetéhez közel kétezren tartoztak, így nem a csökkenő betegszám miatt hagyta itt munkáját Kalmár doktor, aki jelenleg Békés megyében praktizál.

– Jelenleg a kétezret is meghaladja a hozzám tartozó betegek száma, így semmiképpen sem lenne indokolt a rendelő felszámolása, ahol orvosként immár egyedül én dolgozok. A város korösszetételét tekintve arányában nagyon sok idős ember tartozik ide. A legtöbben keringési problémákkal küzdenek, ami gyakori felülvizsgálatot igényel, így nem ritka, hogy naponta a két rendelési időszakban nyolcvannál is többen keresnek fel. Tegnap csak délelőtt 38 beteg fordult meg a rendelőben – mondta el az immáron a nyolcas körzethez tartozó Tulipán utcai rendelő orvosa, Sánta Sándor. Kiderült: praxisában közel négyszáz embernek problémás a taj-kártyája, hiszen a közeli Honvéd városrész sok hátrányos helyzetű, nagy szegénységben élő családja tartozik hozzá, legtöbbnek nincs pénz az egészségbiztosítási számláján. Az orvos azonban hozzátette: ezután is mindenkit ellátnak, az emiatt fellépő anyagi problémákra pedig a városvezetéssel közös megoldást keresnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!