Makó és környéke

2011.04.11. 20:57

Simon Mártoné az idei Makói Medáliák díj

Makó - Egy kecskeméti születésű, japán szakos egyetemista, a 27 éves Simon Márton vehette át idén Buzás Péter polgármestertől a költészet napján a Makói Medáliák-díjat.

Szabó Imre

Az elismerést 6 évvel ezelőtt alapította a Maros-parti város önkormányzata azért, hogy a magyar költészet ünnepén olyan tehetséges első kötetes poétákat tüntessen ki, mint amilyen makói évei alatt József Attila volt. A díj odaítéléséről rangos szakmai kuratórium dönt, a kitüntetett 100 ezer forint készpénzt és egy József Attila-plakettet is kap, amely [namelink name="Csányi Katalin"] alkotása. A kuratórium makói tagja, Turi Tímea író, kritikus többek között azzal indokolta a döntést, hogy [namelink name="Simon Márton"] Dalok a magasföldszintről című debütáló kötete őszinte és érzelmes költeményeket tartalmaz, amelyek lírai nyelvezete nemzedékének sajátja, ugyanakkor abból ki is tűnik.

Simon Márton a Dalok a magasföldszintről című kötettel érdemelte ki a plakettet. A szerző felvétele

Simon Márton a Dalok a magasföldszintről című kötettel érdemelte ki a plakettet.
A szerző felvétele

A kitüntetett lapunknak elmondta, József Attilának nagy szerepe van abban, hogy elkezdett verseket írni, bár ma már ritkán olvassa költeményeit – olyankor viszont mindig rácsodálkozik József Attila költői nagyságára. Azért kezdett el a versekkel foglalkozni, mert életében fontos szerepet tölt be a nyelv: sokat „szöszöl" a szavakon. Amúgy szerinte a költészet nem valami misztikus dolog – nem nehezebb, mint például horgászni, amihez viszont ő nem ért. Makóra pedig nem először jött, jól ismeri a várost, mert fontos, meghatározó éveket töltött a közeli, Békés megyei Battonyán.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!