Mórahalom és környéke

2019.09.03. 13:04

Már huszonnyolc liter vért adott a ruzsai polgármester

Hetvenszeres véradó Ruzsa polgármestere. Sánta Gizella becslése szerint 18 éves kora óta 28 liter vért adott.

A. T. J.

– Kis híján ezer éve véradó va­gyok – kezdte viccelődve Ruzsa polgármestere, Sánta Gizella, aki a napokban vált hetvenszeres véradóvá. Elmesélte, még nem volt 18 éves, amikor a nagypapája rákos beteg volt és vért kapott.

– 1983-ban történt, 17 évesen még nem adhattam vért, ezért megfogadtam, hogy amint le­­hetőségem lesz, másoknak viszonozni fogom azt a se­­gít­­séget, amit a nagyapám ka­­pott. Amint tehettem, el­mentem vért adni – mesélte a polgármester, aki azóta is rendszeresen vérét adja a nemes cél érdekében.


Azt mondta, akiket csak tud, igyekszik meggyőzni a véradás fontosságáról. Amellett, hogy a Facebookon népszerűsíti, példát is mutat.


– Fontos a mozgósítás. Sok embert, volt kollégákat, családtagokat is meggyőztem már. A férjemet is én vettem rá, ő most negyvenszeres véradó, és a fi­­am is rendszeresen jár. A se­­gítő szándék a legfontosabb, de aki vért ad, az is jól jár, mert a véradás serkenti a csontvelőt az új vér termelésére, és meg is vizsgálják a levett vért. Nálam így derült ki egyik alkalommal, hogy alacsony volt a hemoglobinszintem – mesélte.


Sánta Gizella hozzátette, né­­­hány éve vezették be, hogy SMS-­­ben értesítik a véradót, amikor kiszállítják a kórházba az általa adott vért. – Ez minden alkalommal nagyon jó ér­­zéssel tölt el – mondta.


A ruzsai polgármester évente legalább kétszer ad vért, ez alól csak a terhessége alatt tett kivételt.

– Szeretném, ha minél többen kipróbálnák és segítenének másoknak. Nemrégiben számoltam ki, hogy összesen 28 liter vért adtam eddig életemben. Azon kezdtem el gondolkodni a minap, hogy mekkora tárolóedénybe vagy kannába férne bele ennyi vér – mondta Sánta Gizella.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!