Bulvár-celeb

2023.05.21. 06:00

Hát ez őrület! Hihetetlen alternatívát találtak a vécépapírra

Egy környezetvédő olyan ötlettel állt elő, hogy csak néz mindenki.

MW

Illusztráció: Shutterstock

A papíráruk használatával rengeteg hulladékot termelünk, és ezek egy részét nem is lehet újrahasznosítani. A papír zsebkendő helyett sokan már régóta textilkendőt használnak, ám a vécépapír helyettesítésére kitalált, újrahasznosítható kendőktől sokan érthető módon ódzkodnak. Az észak-karolinai Asheville-ben élő 36 éves amerikai környezetvédő, Robin Greenfield megtalálta a toalettpapír szó szerint zöld alternatíváját.

Greenfield számtalan megoldással próbálkozott, mire rátalált arra a növényre, amely teljesen ki tudja váltani a vécépapírt: az indiai hárfacserjére. A levelei hasonló méretűek, mint a jelenleg gyártott toalettpapírok kockái – állítja a környezetvédő.

 

Bársonyosan puha levelek
Forrás:  Shutterstock

Greenfield szerint a vécépapír gyártásának nagy az ökológiai lábnyoma, kezdve attól, hogy erdőirtás során teremtik elő a hozzá szükséges faanyagot, ráadásul a szállítás során fosszilis üzemanyagot használnak.

Robin öt éve talált rá az Afrikában és Dél-Ázsiában őshonos hárfacserjére, amelynek egyik változatát ma már az otthonában termeszti. 

A növény levelei valóban puhák, így nem dörzsölik ki az ember fenekét, 

mentás illatuk van, emellett pedig erősek annyira, hogy ellenállnak a nyomásnak, és nem szakadnak át használat közben - írja a Mindmegette cikkében.

Mivel egy átlagos amerikai az élete során több mint 11 ezer dollárt, átszámítva 3,7 millió forintot költ toalettpapírra, így rengeteg pénzt lehet megtakarítani a növényi alternatívával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!