Vizes vb

2023.07.18. 13:54

A női vízilabda válogatott is legyőzte Japánt

A magyar női vízilabda-válogatott magabiztos, 26–21-es győzelmet aratott a házigazda japán csapat felett a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportküzdelmeinek második fordulójában – jelentette az MTI kiküldött tudósítója.

MW

A férfiak után a nők is legyőzték a Japán válogatottat Fukuokában

Fotó: Koszticsák Szilárd

Ahogyan hétfőn a férfi csapat, úgy ezen a keddi találkozón a nők is a harmadik negyedre őrölték fel ázsiai riválisukat, akik a félidőig kifejezetten jól tartották magukat. Bíró Attila együttese ezzel százszázalékos maradt és ha csütörtökön a papírformának megfelelően legyőzi az új-zélandi csapatot, közvetlenül a negyeddöntőbe jut. A vb-ről a két döntős szerez kvótát a jövő évi, párizsi olimpiára. 

A szövetségi kapitány erre a találkozóra a 15 fős keretből nem nevezte a 29. születésnapját két nappal ezelőtt ünneplő Garda Krisztinát, illetve Mahieu Geraldine-t, 

a helyükre két vb-újonc, Hajdú Kata és Dömsödi Dalma került a csapatba. 

A találkozó első gólját Máté Zsuzsanna szerezte, magabiztosan használta ki, hogy a japánok – a férficsapatuk taktikáját használva – még jóval a támadóidő lejárta előtt megindulnak előre. Az első japán találatra pontosan öt percet kellett várni, viszont könnyen lehet, hogy a torna legszebb találatát látták a nézők: 

Kavatasiro Jura, a japánok kapusa indítani akart, Magyari Alda a túloldalon kimozdult, a hazai hálóőr ezt észrevette és egész pályáról dobott kapufás gólt.

 Ez a jelentsor fordulatot is hozott a negyed második felére: a csapatkapitány Keszthelyi Rita ötösére egy szabaddobásgóllal válaszoltak a hazaiak, majd emberelőnyből tovább zárkóztak, sőt fél perccel a negyed vége előtt egyenlítettek. A dudaszó előtt végül maradt még idő egy ötös kiharcolására, amelyet Keszthelyi előzékenyen átengedett a 17 éves Hajdúnak, aki meg is szerezte pályafutása első vb-gólját.

A második felvonás elején első támadásukból egyenlítettek a japánok, de Parkes Rebecca azonnal válaszolt, ekkor már az ugyancsak vb-újonc Neszmély Boglárka tempózott a magyar kapu előtt.

 Ebben a periódusban ugyan könnyebben jöttek a magyarok gólok – Keszthelyi és Vályi talált be –, de a házigazdák próbálták tartani a lépést, ráadásul amellett, hogy „könnyű síppal” kapták az emberelőnyöket, még szerencséjük is volt. 

A helyzet nem is változott a nagyszünetig, hátul a japánok nem tudtak mit kezdeni a magyarok fizikai és tudásbeli fölényével – közben Dömsödi Dalma is megszerezte első vb-gólját –, támadásban viszont rengeteg és gyors úszással kompenzálva meccsben maradtak. 

A negyed utolsó egy perce a magyaroké volt, így félidőben 13-10-et mutatott az eredményjelző.

Akárcsak hétfőn a férfiak, a női válogatott is a harmadik negyedben őrölte fel a japánokat, így pillanatok alatt hat gól lett a különbség (18-12). A japánok a játékrész utolsó egy percében két gyors gólt szerezve faragták ötgólosra hátrányukat (20-15).

A zárónegyed első három percében három magyar gól maradt válasz nélkül, így a győzelem egyáltalán nem forgott veszélyben, igaz, a japánok becsülettel harcoltak az utolsó pillanatig. 

A hazaiak zsinórban négyszer voltak eredményesek, mielőtt Hajdú megszerezte az ötödik gólját. A magyarok védekezéséről mindent elmond, hogy Arima Jumi egymaga hét gólt szerzett.

Női torna, csoportkör, D. csoport, 2. forduló:
Magyarország-Japán 26-21 (5-4, 8-6, 7-5, 6-6)
Gólszerzők: Hajdú 5, Vályi, Szilágyi, Gurisatti 4-4, Keszthelyi, Leimeter 3-3, Máté, Parkes, Dömsödi 1-1, illetve Arima 7, Nisijama 4, Kudo 3, Kavagucsi, Inaba 2-2, Kavatasiro, Inue, Ura 1-1 
Magyarország: Magyari - Szilágyi, Vályi, Gurisatti, Parkes, Máté, Keszthelyi - Hajdú, Dömsödi, Rybanska, Faragó, Leimeter, Neszmély (kapu


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában