Ország-világ

2008.04.09. 18:46

Idén 20 milliárddal támogat hazánk más országokat

Magyarország körülbelül 20 milliárd forintnyi segélyt fog nyújtani ebben az évben más országoknak, közölte szerdán a külügyminiszter.

Göncz Kinga vezetésével ezen a napon alakult meg a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Kormánybizottság. A testület a külügyminisztérium koordinálásával a különböző tárcák nemzetközi segélynyújtási tevékenységét hangolja össze.

Miközben Magyarország jelentős forrásokat kap az Európai Uniótól, és a nemzeti köztudatban saját országunkat még mindig segélyre szoruló szegény államként tartjuk számon, valójában fokozatosan felzárkózunk a segélynyújtók közé. A nemzetközi segélynyújtásra 2003 óta áll rendelkezésre költségvetési pénz.

Magyarország az idén kiemelt segélyezett országként fogja kezelni Bosznia-Hercegovinát, Moldovát, Szerbiát, Vietnamot és a Palesztin Hatóságot. Ezen kívül részt veszünk Iraknak és Afganisztánnak szóló nemzetközi segélyprogramokban- mondta a külügyminiszter.

Göncz Kinga elmondta: a legnagyobb nemzetközi segélynyújtó a Külügyminisztérium mellett az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, az Egészségügyi és az agrártárca.

A kiemelt segélyezett országokban olyan célok megvalósításához nyújt Budapest anyagi segítséget, mint a parlamenti demokrácia, a piacgazdaság, az emberjogvédelem intézményeinek kiépítése. Vietnamban alapvetően tudástranszfert végzünk- tette hozzá Göncz Kinga.

A segélyek túlnyomó részét általában utólag, a projektek megvalósítása után utalja át Magyarország. Előlegként a költségek legfeljebb a 25 százalékát folyósítja Budapest.

Magyarország 2006-ban a nemzeti össztermék 0,13 százalékát fordította mások segélyezésére, ez 28 milliárd forintot jelent. Tavaly a GDP 0,07 százaléka, azaz 18 milliárd forint ment nemzetközi segélynyújtásra. A 2006-os év látszólag volt kiugró, mert akkor Magyarország elengedte Irak tartozásainak egy részét, és ezt nemzetközi segélyezésként lehet elszámolni. Az idén körülbelül 20 milliárd forint jut segélynyújtásra- hangzott el a tájékoztatón.

A tavalyi 0,07 százalékkal az EU új tagjainak középmezőnyébe tartozik Magyarország. De az Európai Unió (EU) átlaga ennél több mint ötször magasabb. Miközben az EU a világ legbőkezűbb segélyezője, még így is csak alig több mint felét fizeti annak, amit egy ENSZ-határozat elvár.

A 27 tagú EU tavaly átlagosan a GDP 0,38 százalékát költötte külföldi segélynyújtásra. Az EU célja az, hogy 2010-re a segélynyújtási összegek meghaladják a GDP 0,5 százalékát. Az OECD-ben pedig 2017-re a GDP 0,7 százalékát kell elérnie a nemzetközi segélyre fordított költségvetési pénznek.

Egy 1975-ös ENSZ-határozat szerint a fejlett államoknak a GDP 0,7 százalékát kellene segélyezésre fordítaniuk. Ennek a kötelezettségnek az egész világon csak Norvégia, Hollandia és Svédország tesz eleget.

Ezek is érdekelhetik