Ország-világ

2009.05.03. 20:19

Budapesten van Magyarosi Árpád koporsója

Röviddel vasárnap délután négy óra előtt leszállt Ferihegyen a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holttestét szállító repülőgép.

Vasárnap délután négy óra előtt nem sokkal landolt Ferihegyen az Air Berlin járata, amellyel a koporsót hozták. A családot Nyikos Attila ügyvéd képviselte a földi maradványok átvételénél. Magyarosi Árpádot Magyarországon temetik el, de nem mondják meg, hol és mikor. Előtte azonban a család orvos szakértőt kér fel magánúton, hogy vizsgálja meg a testet. A rendőrség visszautasította ugyanis, hogy hivatalos vizsgálatot végezzen az ügyben.

Nyikos Attila, Magyarosi Árpád családjának ügyvédje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a magyar rendőrség nem akarta elvégeztetni az igazságügyi orvos szakértői boncolást. Arra hivatkoztak, hogy az elhunyt személy román állampolgár, külföldön halt meg, és elhunyta nem számít rendkívüli halálesetnek, így a rendőrségnek nincs joghatósága az ügyben. Igaz, miután kint lelőtték a fiatalembert, az édesanyját két nyomozó látogatta meg, és meg is hallgatták az eset kapcsán - állítja az ügyvéd.

Magyarországon helyezik végső nyugalomra Magyarosi Árpádot, de a temetés helyét és időpontját, melyekről később döntenek, nem hozzák nyilvánosságra, a temetés a család magánügye - mondta az ügyvéd. Felkérnek azonban egy orvos szakértőt, magánúton, hogy végezze el a megfelelő vizsgálatokat. Arra kíváncsiak, látszanak-e kínzás, megkötözés nyomai a tetemen, illetve egyáltalán, milyen körülmények között halt meg a fiatalember, hány fegyverből, hányszor, milyen távolságból lőttek rá. Két-három hét múlva már feltehetően többet fognak tudni - tette hozzá Nyikos Attila.

Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy a rendőrségnek a jelenleg hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a külföldön elhunyt, más állampolgárságú férfi ügyében vizsgálatot indítson és orvos szakértői vizsgálatot kérjen. A család ettől függetlenül megteheti ezt, magánúton - tette hozzá.

Április 16-án Bolíviában, egy Santa Cruz-i szállodában kommandósok törtek rá egy csoportra, és megöltek három embert, mert a helyi hatóságok szerint merényletet akartak megkísérelni Evo Morales elnök ellen. A halottak között volt a magyar állampolgársággal is rendelkező Eduardo Rózsa-Flores és a romániai magyar Magyarosi Árpád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában