Ország-világ

2011.09.06. 14:58

Zaklatás miatt hallgatták ki Zagyva György Gyulát

Két rendbeli, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve, társtettesként elkövetett zaklatás vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség kedden Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét.

A főügyészség közleménye szerint a képviselőt gyanúsítottként hallgatták ki a "vétségnek minősülő cselekmény" miatt, amelyet két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetnek.

A megalapozott gyanú szerint [namelink name="Zagyva György Gyula"] 2010. augusztus 3-án délután a Verőce külterületén megrendezett Magyar Sziget Fesztiválon egy faházban a Hetek című hetilap két munkatársát - bűntársa közreműködésével - "személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével" fenyegette meg. Több becsmérlő, fenyegető, szidalmazó kijelentés után, Zagyva azt mondta a szerinte az "ellenséges tábort képviselő" újságíróknak, hogy legszívesebben "széttépné és felkoncolná" őket - közölte az ügyészség.

A képviselő beszélgetés közben a kezében lévő ostorral mindvégig hadonászott, azzal egy alkalommal az egyik újságíró felé ütött, de nem találta el a sértettet. Befejezésképp Zagyva György Gyula azzal fenyegette meg az újságírókat, ha a faházban történtekről bárkinek beszélni mernek, vagy megírják, akkor "nekik annyi lesz".

Zagyva György Gyula a megalapozott gyanú közlése ellen panaszt jelentett be, majd pedig vallomást tett, tagadva a terhére rótt bűncselekmény elkövetését - olvasható a közleményben.

A képviselő mentelmi jogát - a Legfőbb Ügyész kezdeményezése alapján - az Országgyűlés június 29-ei határozatával felfüggesztette.

Korábban írtuk

A tavalyi Magyar Szigeten történtek miatt gyanúsítottként hallgatják ki kedden Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét az ügyészségen - értesült az MTI-Hírcentrum.

Az MR1-Kossuth rádió Déli krónikájában elhangzottak szerint a képviselőt - aki a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke is -, a Központi Nyomozó Főügyészségen hallgatják ki.

Az MTI megkereste Fazekas Gézát, a főügyészség szóvivőjét, aki azt közölte, hogy a "nyomozati cselekmény" végéig nem áll módjában információt adni az üggyel kapcsolatban.

A tavalyi Magyar Sziget rendezvényen történtekről a Hetek című országos közéleti hetilap munkatársa úgy számoltak be, hogy "életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták" őket. [namelink name="Zagyva György Gyula"] egy faházban fenyegetően beszélt velük, miután rájuk zárta a helyiség ajtaját - állítják az újságírók.

A Magyar Szigetet 2004 óta rendezi meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom a Pest megyei Verőce melletti Csattogó-völgyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában