Ország-világ

2014.06.03. 08:10

Brazil külügyminiszter: nem érkezett menedékkérelem Snowdentől

Snowden egy interjúban azt mondta, július végén lejár oroszországi tartózkodási engedélye, és ha Brazília menedéket ajánlana fel neki, azt örömmel elfogadná.

A brazil külügyminiszter hétfői közlése szerint a latin-amerikai ország kormányához nem érkezett menedékjog iránti kérelem Edward Snowdentől, az Oroszországba szökött amerikai informatikustól, aki leleplezte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési programját.

Luiz Alberto Figueiredo újságíróknak Brazíliavárosban nyilatkozva elmondta, hogy ha lenne ilyen kérelem, megvizsgálnák, de egyelőre nem érkezett hozzájuk beadvány ebben a témában.

Snowden a Globo brazil tévében vasárnap este sugárzott interjúban azt mondta, hogy július végén lejár oroszországi tartózkodási engedélye, és ha Brazília menedéket ajánlana fel neki, azt örömmel elfogadná. "Amikor amerikai útlevelem bevonása miatt tíz hónappal ezelőtt a moszkvai repülőtéren rekedtem, menedékjogot kértem több országtól, köztük Brazíliától. Szabályos kérvényt nyújtottam be" - fogalmazott.

Ő maga is utalt ugyanakkor arra, hogy a brazil külügyminisztérium nem fogadta el szabályosnak a kérelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában