Ország-világ

2014.06.26. 11:14

Csecsemőkereskedő hálózatot lepleztek le a nigeri hatóságok

A nigeri újszülöttekkel kereskedő nemzetközi hálózat kapcsán mintegy húsz embert vettek őrizetbe, köztük közéleti személyiségek feleségét.

Nigerben a héten őrizetbe vettek mintegy húsz embert, köztük közéleti személyiségek feleségét egy újszülöttekkel kereskedő nemzetközi hálózat felszámolására irányuló nyomozás keretében - közölte csütörtökön egy rendőrségi forrás az AFP francia hírügynökséggel.

A tájékoztatás szerint hétfő óta már több mint húsz személyt, elsősorban nőket hallgatott ki a rendőrség az üggyel összefüggésben. Az eladásra szánt gyerekek a "babagyárairól" hírhedt szomszédos Nigériából Beninen keresztül érkeztek Nigerbe. A névtelenül nyilatkozó forrás közölte, hogy Nigériát, Benint és Nigert érintő háromoldalú kereskedelemről van szó, s a nyomozást ennek a három országnak a hatóságai indították még hónapokkal ezelőtt. Az ügyet, amely eddig csak híresztelés tárgya volt, a Líévenement című helyi lap hozta nyilvánosságra.

A kihallgatott nők között van Hama Amadou nigeri házelnöknek - Mahamadou Issoufou államfő első számú ellenfelének - egyik felesége, valamint Abdou Labo mezőgazdasági miniszter házastársa is. A rendőrség őrizetbe vett több egészségügyi és önkormányzati tisztségviselőt is.

Mohamed Anmansour, a rabszolgaság elleni küzdelemmel foglalkozó Timidria civil szervezet munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy Niger "tele van gyerekekkel", így aki csecsemőt szeretne örökbe fogadni, annak nem kellene az illegális kereskedelemben részt vennie. Nigerben egy nőre 7,6 gyermek jut, így a világ legtermékenyebb országának számít.

A szomszédos Nigériában a hatóságok rendszeresen lepleznek le úgynevezett babagyárakat. Ezeket a magánklinikákat többnyire olyan nők keresik fel, akiknél nem kívánt terhesség áll fenn. Egy kismama pár száz eurót (1 euró 307 forint) kap egy újszülöttért, akit aztán több ezer euróért értékesítenek a feketepiacon. Az ENSZ adatai szerint Nigériában az emberkereskedelem a harmadik legelterjedtebb bűncselekmény a csalás és a drogkereskedelem után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában