Ország-világ

2015.05.04. 00:10

Van megoldás stresszevés ellen

Mindenki élt már át stresszes helyzeteket, ki többet, ki kevesebbet. A stressz olyan állapot, amelyet akkor élünk meg, ha korábban nem tapasztalt élethelyzetbe kerülünk.

Munkatársunktól

Leegyszerűsítve: ha napokig idegeskedünk valami miatt, akkor azt nevezhetjük stresszes állapotnak. A stressz amellett, hogy biokémiai folyamatokkal jár a testben, komoly károkat okozhat: ingerlékennyé tesz, megterheli a szívet, fáradtságérzetet okoz. Nem véletlenül, hiszen stressz hatására testünk gyakorlatilag lemerül: a vitaminok és az ásványi anyagok is gyorsabban ürülnek a szervezetből.

Szervezetünk mellett a tudatunk is kompenzálni próbálja a tartós feszültséget, általában valamilyen figyelemelterelő módszerrel. Ezek között lehet a túl sok alvás, a túlzásba vitt szórakozás vagy az evés.

A halogató típusok között sok a stresszevő.

 

A stresszevés persze nem csak fejben dől el, ilyenkor szervezetünk bizonyos biokémiai folyamatok miatt is kívánja, vagy épp nem kívánja az ételt.

Több tanulmány is kimutatta: a stresszevők hajlamosabbak az elhízásra és nagyobb arányban fogyasztanak magas kalóriatartalmú nassolnivalókat, sokszor ugyanazt a faja terméket. Gondoljunk bele: nincs nagy különbség a stressz miatti dohányzás vagy a nassolás között, a motiváció ugyanaz: figyelemelterelés és kompenzáció.

Mi lehet a megoldás stresszevés ellen? Első és legfontosabb: kerülni kell a tartós stresszhelyzeteket. Persze könnyű mondani, hiszen egy a munkából eredő stressz vagy egy idegesítő főnök nem cserélhető le csak úgy. Ilyenkor érdemes életmódot, vagy végső esetben munkahelyet váltani, de a sport, jóga, relaxáció vagy egy pszichológus is segíthet.

Ha ezek sem segítenek, nassoljunk zöldséget és gyümölcsöt! Egyrészt egészségesek, másrészt segítenek pótolni a stressz során szervezetből kiürülő vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek közül a C- és E-vitamin, a folsav, a magnézium, a cink, szelén és a béta-karotin pótlása a legfontosabb.

Egyen narancsot, banánt, almát, dióféket, mandulát, sárgarépát, paprikát, brokkolit, avokádót, zöldborsót, tonhalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában