Ország-világ

2015.07.08. 12:55

Az egészség a szájban kezdődik

A helyes fogápolás - az étkezések utáni fogmosás és a fogtisztító eszközök használata - elsődlegesek a száj higiénikusan tartásában. Az egészséges ínyek és fogak nemcsak magabiztosságot kölcsönöznek, de számos betegség megelőzése miatt fontosak.

Kevés fogkrémet használunk

A szájüregi rák a vezető halálozási okok közé került Magyarországon. Európában nálunk a legrosszabb a helyzet, amely a helytelen fogápolásra, vagy annak teljes hiányára vezethető vissza.

Elképesztő adat, de míg egy napi két-három alkalommal fogat mosó felnőtt évente 10-12 tubus fogkrémet használ el, addig a magyar lakosság több mint felénél ugyanez a mennyiség mindössze egy tubusnyi fogkrémet jelent. Nem csoda, hogy ők el sem jutnak a szájvíz vagy a fogselyem használatáig, amely kiegészítő fogápolásként legalább olyan fontos, mint a fogmosás.

Szövődmények

Helytelen szájápolástól egyenes út vezet a fogínygyulladáson át a fogínysorvadásig, ami fogvesztéssel járhat. De ide sorolható a fogszuvasodás is. A probléma oka: higiénia hiányában a szájflóra egyensúlya felborul a szájban lévő baktériumok egyensúlya felbomlásával.

 

A szájápolást gyerekkorban kell megtanulni.

 

Az elszaporodó kórokozó baktériumok nemcsak szájszagot, de később – egyes kutatások szerint – akár súlyos szövődményeket is okozhatnak. A kórokozók hatására a fogíny begyullad, amely növelheti a szív- érrendszeri betegségek kockázatát, a folyamatos gyulladás hatással lehet az agyi működésre is.

A gyerekek helyes fogápolásra nevelése tehát kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a szájüregi megbetegedések száma csökkenjen Magyarországon. A fogápoláshoz a legalább félévenkénti fogászati ellenőrzés is hozzá tartozik, az erre való hajlandóság ugyancsak problémás hazánkban.

A szépség is számít

Manapság egyre népszerűbb az esztétikai fogászat. A megszokott fogászati eljárások helyett újfajta megközelítésben az orvosok a természetes állapotokhoz hasonló módon igyekeznek helyreállítani a fogsort, figyelembe véve a páciens jellegzetes fogformáit, mindezt úgy, hogy a kezelés végeredménye esztétikus legyen.

Az eljárások között van például a fogkő-eltávolítás, a fogfehérítés. És bár az esztétikai fogászat általában a fogorvostól és a pácienstől is több időt vesz igénybe, megéri, hiszen az eredmény jókora magabiztosságot adhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában