Ország-világ

2015.07.20. 18:51

Így reagáltak a pártok Vida Ildikó távozására

Az MSZP szerint a Fidesz és Varga Mihály végig hazudott Vida Ildikóval kapcsolatban. A Liberálisok úgy vélik, a NAV elnökének már rég távoznia kellett volna.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy hétfőn megszűnik Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének jogviszonya, az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt. A tárca közleménye szerint Vida Ildikó május 20-án benyújtotta lemondását a NAV elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek. A törvény értelmében a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap.

Jobbik: tisztázni kell, mi áll a lemondás hátterében


A Jobbik szerint a Fidesznek és Vida Ildikónak is tisztáznia kell a közvélemény előtt, hogy mi áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének lemondása mögött.

Erről [namelink name="Volner János"], a Jobbik országgyűlési frakcióvezető-helyettese beszélt hétfőn egy más témában tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva.

"Kíváncsiak vagyunk, hogy mi van a lépés hátterében" - jelentette ki, emlékeztetve: korábban a kormányfő és a Fidesz vezető politikusai is alapvetően védték a NAV elnökét. Orbán Viktor pedig a kitiltási üggyel kapcsolatban azt is kijelentette: nem lát bizonyítékokat az ügyben - idézte fel a jobbikos politikus.

MSZP: a Fidesz és Varga Mihály végig hazudott Vida Ildikóval kapcsolatban


Az MSZP szerint [namelink name="Vida Ildikó"] lemondása a brókerkormányon belül zajló maffiaháború egyik állomása, és jellemző, hogy a Fidesz és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter végig hazudott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökével kapcsolatban.

[namelink name="Gőgös Zoltán"], az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselő hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hazudtak Vida Ildikó lemondásáról, amelyet már két hónapja benyújtott, és hazudtak a kitiltási botrány kapcsán, az eltitkolt áfacsalások ügyében, és akkor is, amikor próbálták "tisztára mosni" a korrupciógyanúba keveredett Vida Ildikót.

Az, hogy Vida Ildikó távozik a posztjáról, nem tesz megoldottá egyetlen gyanús ügyet sem. Sőt, ellenkezőleg: a NAV elnökének lemondása felér egy beismerő vallomással, amelyet egy mindenre kiterjedő vizsgálatnak kell követnie - írta a politikus.

Gőgös Zoltán közölte továbbá, Vida Ildikónak már egy éve le kellett volna mondania. Mostani távozása arra figyelmezteti a Fideszt, hogy a korrupt személyek és a korrupt rendszerek bukásra vannak ítélve - tette hozzá.

Liberálisok: Vida Ildikónak már rég távoznia kellett volna


A Liberálisok szerint Vida Ildikónak nem most, hanem 277 nappal ezelőtt kellett volna távoznia hivatalából, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke elismerte, hogy rajta van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.

A Magyar Liberális Párt hétfőn közleményben reagált az elnök jogviszonyának megszűnésére, amelyben azt írták: az, hogy Vida Ildikó a kitiltási botrány után hivatalában maradt, mérhetetlen károkat okozott a közbizalomban és az adózási morálban, és sajnálatosnak nevezték, hogy távozásakor sem tisztázta a korrupciós vádakat.

Szerintük az ügy súlyos bizonyítványt állított ki a kormányról is, hiszen Vida és a kitiltási lista kapcsán "nem volt kormányzati szereplő, aki ne hazudott volna". Szerintük mindez folytatódott azzal, hogy elhallgatták az elnök lemondását.

Nehezményezték, hogy a kormány csak azt követően kezdett "átnyúlni Vida feje fölött", amikor az Orbán-Simicska viszony már nem felhőtlen, korábban szemet hunytak "a KÖZGÉP vezetőjének embereként ismert Vida ügyei fölött".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában