Ország-világ

2016.03.03. 23:27

Egymillió dollárral járul hozzá a zika-vírus elleni közdelemhez a Google

Egymillió dollárral (283 millió forint) járul hozzá a zikaláz terjedése elleni küzdelemhez a Google, a vállalat emellett mérnökei és adatkutatói segítségét is felajánlotta, hogy meg lehessen határozni, merre ütheti fel a fejét a vírus legközelebb.

A Google szerint a nagy adathalmazok elemzése terén szerzett tapasztalataik, valamint küldetésük, az emberek információhoz segítése révén megfelelő helyzetben vannak ahhoz, hogy érdemben tudjanak hozzájárulni a zikaláz megfékezéséhez. A vállalat egy blogon közzétett bejelentése szerint november óta háromezer százalékkal nőtt a vírussal kapcsolatos internetes keresések száma. 


A kaliforniai óriásvállalat felajánlása az ENSZ Gyermekalapjához (UNICEF) kerül, és a vírust terjesztő szúnyogfaj állományának csökkentésére, diagnosztikai eszközök és vakcinák fejlesztésére, valamint a vírusátvitel megelőzésére fogják felhasználni. 


A Google alkalmazottai emellett egy olyan, kormányzati felelősök és más döntéshozók munkáját megkönnyítő platform fejlesztésében is segédkeznek, amely különféle adatok - például időjárási körülmények, utazási szokások - alapján határozhatná meg azokat a helyszíneket, ahol lehetséges a zikaláz felbukkanása. 


A internetes kereső mellett számos egyéb technológiai üzletágban is érdekelt óriásvállalat 2015 utolsó negyedévében 6,8 milliárd dolláros (mintegy 1919 milliárd forint) profitra tett szert. 


A zikavírust eddig mintegy 40 országban mutatták ki, Brazíliában a legsúlyosabb a helyzet. A dél-amerikai ország egészségügyi hatóságai szerint a vírus állhat a mikrokefáliával, vagyis kóros kisfejűséggel született gyerekek számának közelmúltban tapasztalt jelentős növekedése mögött. 

Címkék#zika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában