Ország-világ

2016.03.03. 12:57

Szúnyogirtó kampányba kezdenek Kelet-Kínában

Nyolchónapos szúnyogirtó hadjáratot indít az 55 milliós kelet-kínai Csöcsiang tartomány, hogy elejét vegye a zikavírus okozta járványnak - jelentette az állami média helyi forrásokra hivatkozva csütörtökön.

A döntés összefügg azzal is, hogy a tengerparti tartomány székvárosában, Hangcsouban tartják majd szeptemberben a G20-ak csúcstalálkozóját.


A kampány elsősorban a városi és vidéki veszélyzónákra összpontosít majd, vagyis a sűrűn lakott településközpontokon kívül a piacok, a közlekedési csomópontok, vasútállomások környékére.


A tartományi kormányzat arra kérte a helybélieket, hogy tartsák tisztán az otthonukat és a munkahelyüket, szüntessék meg a szúnyogtenyészetek potenciális helyeit.


Csöcsiangra már a kora tavaszi időszakban is meleg, párás időjárás a jellemző, ami növeli a zikavírus terjesztésének veszélyét. Ráadásul a vírust hordozó szúnyogok fajtái hagyományosan és jelentős számban megtalálhatók a tartomány különböző részein.


A Kína keleti partvidékén elhelyezkedő tartományban tavaly több mint 10 millió hazai turista járt, egyes városaiban, így például Vencsouban, Jivuban vagy Ningpóban pedig gyakran fordulnak meg külföldi üzletemberek, konferenciák résztvevői. Mindez - állapították meg a tartományi illetékesek -, növeli a járványveszélyt.


Kínában eddig legalább 9 zikavírusos megbetegedést észleltek, ezekből négyet Csöcsiangban. Közülük egy már gyógyultan elhagyhatta a kórházat. A többiek között van két gyerek, egy 6 és egy 8 éves, akik Venezuelából tértek haza, egy fertőzött Suriname-ből tért vissza, hárman a Fidzsi-szigetekről és Szamoáról.


Szakértők szerint a meleg évszakok közeledtével nő a vírus megjelenésének veszélye Ázsiában, Délkelet-Ázsiában, s ezért a pekingi központi kormány is már megelőző intézkedéseket is hozott.

Címkék#Kína#zika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában