Ország-világ

2016.03.08. 22:46

WHO: egyre több a bizonyíték a zika és kisfejűség összefüggésére

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egyre több a bizonyíték a zikaláz és a kóros kisfejűség (mikrokefália) ok-okozati összefüggésére, ezért a helyzetre továbbra is nemzetközi szintű egészségügyi vészhelyzetként kell tekinteni.

A WHO egyik tudományos csoportjának kedd esti közleménye szerint értékelték a legfrissebb tanulmányokat a zika és a kisfejűség, valamint a magzat másféle rendellenességei kapcsán. "A több országban folyó kutatások határozottan azt sugallják, hogy a vírus terjedése szexuális úton szélesebb körű, mint ahogy azt korábban gondolták" - mondta genfi sajtótájékoztatóján Margaret Chan, a szervezet főigazgatója. 


A következtetéseket levonva a szakértők figyelmeztettek, hogy a zika előfordulási területén az egészségügyi hatóságoknak fel kell készülniük a veleszületett rendellenességek számának növekedésére.


David Heymann, a csoport elnöke azt mondta, hogy "amit most Brazíliában látunk, az megjelenhet Kolumbiában és más országokban is, ami nagyon aggasztó".


A várandós nőknek azt tanácsolják, hogy ne utazzanak a fertőzött területre. Mások esetében nem szükségesek az utazási korlátozások, és a kereskedelmet sem kell visszafogni ezen országokkal.


Margaret Chan kérte, hogy a kormányok fogadjanak el komoly közegészségügyi intézkedéseket a zika terjedésének lefékezésére, nem várva meg, hogy tudományosan bebizonyosodjék a kapcsolata a magzati rendellenességekkel.

Címkék#zika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában