Ország-világ

2016.05.21. 13:27

Obama látogatása miatt engedték szabadon a katolikus papot

Az amerikai elnök vasárnapi vietnami látogatása előtt az ázsiai országban kiengedtek a börtönből egy neves ellenzéki katolikus papot.

Barack Obama amerikai elnök vasárnapi vietnami látogatása előtt az ázsiai országban kiengedtek a börtönből egy neves ellenzéki katolikus papot. A lépést általában gesztusnak tekintik.

A Hue városi érsekség írta a honlapján, hogy üdvözli a 70 éves Nguyen Van Ly pénteki szabadon engedését. Az oldalra feltett fényképeken a szemmel láthatóan megromlott egészségű Lyt kisegítik egy mikrobuszból, ő üdvözli idősebb paptársait, majd elkísérik leendő szobájába az érsekségen.

Lyt már többször bebörtönözték vagy házi őrizetben tartották a politikai és a vallásszabadság hirdetése miatt, és a hosszú évek alatt több súlyos betegségen átesett. 2007 márciusa óta államellenes propaganda terjesztésének vádjával ült. Először 1977-ben börtönözték be, két évvel azután, hogy a kommunista vezetés az egész ország felett átvette a hatalmat.

A másként gondolkodók vietnami üldözése az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy az országnak jobb legyen a viszonya az Egyesült Államokkal, ami miatt utóbbi fegyverembargót tart érvényben Vietnam ellen. Viszont a két országnak közös stratégiai érdeke fellépni Kína területi követeléseivel szemben a Dél-kínai-tengeren.

A vietnami kommunista kormány kapcsolata mindig feszült volt a katolikus egyházzal, amelyet Hanoi a francia gyarmattartással, valamint az egykori antikommunista Dél-Vietnammal azonosított, és amelyet a kommunista párt fennhatóságától független, befolyásos hatalmi tényezőnek tekintett.

Az amerikai külügyminisztérium is üdvözölte Nguyen Van Ly szabadon engedését. A minisztérium illetékes szóvivője azonban hozzátette, "továbbra is nagyon aggódnak a többi politikai fogoly sorsáért", és felszólította a hanoi kormányt, hogy feltételek nélkül minden lelkiismereti foglyot bocsásson szabadon.

Obama amerikai elnök ázsiai körútja keretében látogat vasárnap este Vietnamba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában