Ország-világ

2017.07.04. 13:22

A fiatalokat is fenyegeti a vastagbélgyulladás: az énekesnő Anastaciát is műteni kellett

Több tízezren szenvednek a fekélyes vastagbélgyulladástól hazánkban, de a betegség pontos oka ismeretlen. J. F. Kennedy amerikai elnök is szenvedett a betegségtől, a szintén érintett Anastacia énekesnő úgy véli, erősebbé tette a küzdelem a kórral.

40-45 ezer embert érint Magyarországon a colitis ulcerosa, más néven fekélyes vastagbélgyulladás, amiről máig nem tudni, mi okozza. Súlyosabb esetben láz, fogyás, hiánytünetek jelenhetnek meg. Ha a vérvesztés miatt vérszegénység alakul ki, akkor fáradékonyság, aluszékonyság jelentkezhet. A véres széklet elég riasztó látvány, ami hamar eljuttatja a beteget az orvoshoz, és viszonylag korán megszülethet a diagnózis – tudtuk meg dr. Miheller Pál gasztroenterológus szakorvostól, a Semmelweis Egyetem II. számú Belgyógyászati Klinikájának egyetemi adjunktusától.

 

Fiatalokat is érint

Férfiakat és nőket egyaránt érint a fekélyes vastagbélgyulladás. A 20-as, 30-as éveikben járók között fordul elő a leggyakrabban, de az 50-60 éveseknél sem ritka, és sajnos egyre több a gyermekkorú beteg. De biztosan nem tudják, mi az oka.

Tünetek


A betegség legfontosabb jele:

– a véres hasmenés,

– a hasi fájdalom,

 –a sürgető székelési inger,

– a nem teljes kiürülés érzete.

Előfordulhat:

– napi 10-15-szöri székletürítés, ami éjszaka is felkelti a beteget, – – az esetek 10-15 százalékában nem feltétlenül társul hasmenés a betegséghez, akár szorulás is előfordulhat.

Az idén 100 éve született J. F. Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke, demokrata politikus is fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedett, 17 éves korában állapították meg nála (többek között) a colitis ulcerosát. Serdülőkorában emésztőrendszeri tüneteket, súly- és növekedési problémákat ugyanúgy feljegyeztek nála, mint a fáradtságot. Később hastáji fájdalmakról, hasmenésről, fogyásról, osteroporózisról, migrénről és Addison-kórról számoltak be ezek az iratok. Az összetett diagnózisok között előfordult fekély (ulcus), irritábilis bél szindróma (IBS) és ételallergia. Tüneteinek kezelésére az elnök görcsoldókat, illetve szteroidokat szedett. Mindezek ellenére nem világos, hogy az őt kezelő orvosok jutottak-e végső diagnózisra esetében.

A stressz lenne a felelős?

– Bizonyos vizsgálatok eredményei alapján feltételezhető, hogy genetikai hajlamosság és környezeti tényezők is hozzájárulhatnak a kialakulásához. Azt mondhatjuk, hogy ez is egy civilizációs betegség – utalt arra a szakorvos, hogy sok vizsgálatot végeztek azzal kapcsolatban, hogy a stresszre hajlamosabb embereknél gyakoribb-e a fekélyes vastagbélgyulladás. De a stressz egészséges emberekben is kiválthat gyakori székletürítést, gondoljunk az egyetemi vizsgaidőszakra. Tehát nem lehet a fekélyes vastagbélgyulladás és a stressz között ok-okozati összefüggést találni, csak az biztos, hogy a stressz ronthatja a tüneteket.

 

J. F. Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke, demokrata politikus is fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedett.

A betegség gyanúja esetén először mindenképpen a háziorvoshoz forduljunk, aki egy-egy alapvető vizsgálattal, vérvétellel, hasi vizsgálattal el tudja dönteni a továbbiakat. Ha indokolt, gasztroenterológus szakorvoshoz küldi a beteget további vizsgálatok céljából.

A kezelés menete


A fekélyes vastagbélgyulladás kezelésével a tünetek jelentősen lecsökkenthetők, és akár hosszú távú tünetmentesség is elérhető.

1. Lokális kezelés: gyógyszerek, kúpok, beöntések, gyulladáscsökkentők, amelyeket végbélen keresztül alkalmaznak.

2. Szteroidok: a legsúlyosabb esetekre is léteznek gyógyszerek, amelyek az immunrendszer kóros működését próbálják befolyásolni nem célzott módon.

3. Biológiai terápia: a betegség létrehozásáért felelős egyes sejtes vagy sejtközti mechanizmust befolyásolja célzottan.

A diagnózis kulcsa pedig a vastagbéltükrözés. – Megtekintjük a bélnyálkahártyák állapotát, betegségét, onnan szövetmintát veszünk, és felállítjuk a diagnózist – folytatja Miheller Pál, akitől megtudtuk: a colitis ulcerosa a végbélnél kezdődik, és innen felfelé terjed. Akár az egész vastagbelet is érintheti a fekélyes gyulladás. A vastagbélbe viszont nagyon nehéz gyógyszert juttatni.

Hasonlít a Crohn-betegséghez

A fekélyes vastagbélgyulladások egyharmad része Crohn-betegség. Utóbbi hasmenéssel, erős hasi fájdalommal és akár hányással, fogyással jár, a végbél körül sipolyok (be nem gyógyult sebek), tályogok alakulhatnak ki. Előbbi a vég- és a vastagbelet fenyegeti, míg utóbbi a teljes tápcsatornát.


Anastacia amerikai énekesnőt például 13 éves korában operálták Crohn-betegséggel, amiről nyíltan beszélt: „Van egy műtéti heg a hasamon, de nem takargatom. Ez a betegség nagyon legyengíthet, de én szerencsés vagyok, hogy ahhoz a három százalékhoz tartozom, akik úgy-ahogy egészségesek – vallott róla. – Olyan fiatal koromban kezdődött, hogy már hozzászoktam, sőt tulajdonképpen nagyon is sokat köszönhetek a Crohn-betegségnek, mert segített abban, hogy lelkileg még erősebbé váljak..."

 

Anastacia nyxíltan beszél betegségéről.

Egyéb gyógymódok


– Sokkal több alternatív medicina létezik, mint hagyományos. Sajnos olyan módszert nem tudok mondani, ami a betegek többségének megfelelne – beszélt a betegség alternatív kezeléséről dr. Miheller Pál. A gasztroenterológus szakorvos szerint van a fekélyes vastagbélgyulladásnak olyan típusa, amiben jótékony a probiotikum, máskor sajnos nem tudtak egyértelműen jó hatékonyságot kimutatni. Ha a beteg a probiotikumoktól jobban érzi magát – még ha a szakirodalom nem is egyértelműen ajánlja –, azt tanácsolom, hogy alkalmazza. De fontos, hogy a betegek tájékoztassák kezelőorvosukat arról, hogy milyen alternatív kezeléseket vesznek igénybe.

 


 




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában