Rekordszám

2022.06.02. 09:54

Több mint egymillió bevándorló fog szavazni a svéd választásokon

Többségük a baloldali, korlátlan bevándorlást támogató pártokra szavazna.

Több mint egymillió külföldi születésű személy fog dönteni az európai uniós ország sorsáról, a statisztikai hivatal adatai szerint a választásra jogosultak 23 százaléka bevándorló hátterű személy – írja a V4NA.

Az idei svéd országgyűlési választásokon 1,2 millió bevándorló fog szavazni, 200 ezerrel több, mint a 2018-as választások során.

A svéd statisztikai hivatal (SCB) előzetes adatai szerint a külföldi hátterű első választók aránya az elmúlt 20 évben csaknem megduplázódott, a 2002-es 12 százalékról a 2022-es őszi választásokra 23 százalékra emelkedik, vagyis az őszi választásokon az első választók közül majdnem minden negyedik választó külföldi származású lesz.

Malmöben azonban ez az arány sokkal magasabb, majdnem minden második választó külföldi származású, ami a legmagasabb Svédországban.

Az előrejelzések szerint, amelyeket a mostani bevándorlási trendek alapján készítettek, hamarosan Malmöhöz hasonló népesség-összetétel lesz jellemző Stockholmban, majd néhány évvel később az egész országban. A bevándorlók többségében a baloldali, korlátlan bevándorlást támogató pártokra szavaznak a választáson, ezt mutatja az is, hogy számos úgynevezett sérülékeny területen és a bevándorlók által lakott városrészben a szociáldemokrata párt rendre megnyeri a választásokat. Henrik Ekengren Oscarsson politológus professzor a Svéd Rádiónak elmondta, hogy ugyanakkor ez egy olyan csoport, ahol alacsonyabb a választáson való részvételi hajlandóság, mint a lakosság egészének körében.

Borítókép: Egy rendőr tájékoztatja a stockholmi pályaudvarra érkező illegális bevándorlókat 2015. szeptember 12-én. Fotó: MTI/EPA/Jonas Ektsromer

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában