Embargó is jöhet

2022.11.29. 16:01

Továbbra sincs egyezség az orosz olaj uniós árkorlátjáról, ebből még nagyobb baj lehet

Újabb fordulóban sem sikerült megegyezni az orosz olajra kivetendő európai árkorlátról, és fogy az idő. Ha jövő héten nem az ársapka alkalmazása lép életbe, akkor a teljes embargó jöhet – figyelmeztet a Világgazdaság.

Forrás: Shutterstock

Jele sincs az uniós megegyezésnek az orosz olajra szabandó ársapkáról, pedig ketyeg az óra, és ha nem árkorlátozás jön december 5-től, akkor a korábbi egyezség léphet életbe, az azonnali teljes embargó az orosz nyersolajra, majd február 5-től az olajtermékekre is – írta a Reuters lengyel diplomatákra hivatkozva.

Mint a VG.hu megjegyzi, nem véletlenül lengyeleket idéznek, hiszen az ársapkatárgyalások a lengyelek ellenállásán buktak el, és az uniós nagykövetek hétfői egyeztetése sem hozott eredményt.

A kelet-balti uniós országok lengyelek vezette csoportja túl magasnak tartja a Brüsszel javasolta 65-70 dolláros hordónkénti árplafont, tekintve, hogy a brentnél a szankciók miatt amúgy is vagy 20 dollárral olcsóbb orosz ural olaj ára pont ezen a szinten mozog. Azaz egy ilyen sapka nem jelentene veszteséget az oroszoknak, akik a Reutersnek nyilatkozó európai diplomata szerint 12-20 dollárnál lennének az önköltségnél.

Az olajszállítási bizniszben érintett Ciprus, Málta és Görögország a javasoltnál is kisebb sapkát szeretne, vagy pedig valamiféle kompenzációt a szektort érő károkért.

 

Nincs megegyezés. A jogszabályszövegeket jóváhagyták, az árral azonban Lengyelország továbbra sem tud egyetérteni

 

– idézett egy diplomatát a hétfői egyeztetés befulladása után ugyancsak a Reuters. A vélemények annyira távol vannak egymástól, hogy diplomaták szerint még csak időpontot sem szabtak az újabb tárgyalásokra. Pedig december 5-én az ármechanizmusnak már életbe kellene lépnie.

Miért akarták elkerülni a teljes embargót?

Ha tehát az olajársapka helyett az embargó lép életbe, az egy olyan verziót jelent, amit Európa – egyébként Washington javaslatára – el akart kerülni – hívja fel a figyelmet a VG.hu.

Oroszország ugyanis nem kevesebb mint az egytizedét szolgáltatja a világ napi 100 millió hordó körüli olajtermelésének, és ha ebből csak néhány százalékpontnyi kiesik, az hatalmas emelkedést okozhat az olajárakban.

 

Jelen pillanatban, miután az olaj ára az elmúlt hetekben hatalmasat szakadt – a brenté például majdnem 100 dollárról 80 környékére – a Brüsszel javasolta plafon az oroszok számára valóban nem jelentene változást, mert az orosz ural ára nem magasabb.

 

Ha viszont a sapka révén kegyetlenül megfaragnák az orosz olaj árát, két aggodalom is adódhat.

Amennyiben kevesebb olaj kerül a világpiacra, az felhajthatja az árakat.

Ugyanakkor kérdéses, milyen mértékben lehet betartatni az ársapkát. Ezt a terv megalkotója, a G7 országcsoport úgy képzelte el, hogy a drágább szállítmányoktól megtagadnának alapvető szolgáltatásokat, mint például a biztosítást. Ugyanakkor nincs garancia, hogy a szabályokat nem kerülik meg például az orosz olaj „újracsomagolásával”, netán kapcsolt melléküzletekkel, és előfordulhat, hogy az olaj mégis eljut az európai vevőkhöz, csak akár a mostaninál is magasabb áron. 

A VG.hu cikkét ide kattintva olvashatja el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában