Alkotói szabadság

2023.05.07. 16:22

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség az Elkxrtuk-perről: győzött az igazság

A szövetség üdvözli az Elkxrtuk című filmmel kapcsolatos bírósági döntést, amely Kálomista Gábornak adott igazat Hann Endrével szemben.

Kálomista Gábor

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

A Fővárosi Ítélőtábla május 4-én, másodfokon a Megafilm Kft. produkciós cégnek, illetve Kálomista Gábornak adott igazat abban a perben, amit Hann Endre indított az Elkxrtuk című film kapcsán. A Medián közvélemény-kutató vezetője ugyan nem szerepel a fikciós történetben, de magára vélt ismerni, és beperelte a filmet jegyző céget jó hírnév megsértése miatt. A bíróság tavaly decemberi első fokú ítéletében még Hann Endrének adott igazat, Kálomistáék fellebbezése után azonban most, másodfokú, vagyis jogerős ítéletében már a producer számára kedvező ítéletet hozott. A bíróság úgy érvelt: egy alkotó művészi szabadsága erősebb, mint a közszereplő felperes személyiségi jogai.

A mostani döntést üdvözölte a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) is. Közleményükben azt írták, a szövetség örömmel vette tudomásul, hogy a másodfokú bíróság Kálomista Gábornak adott igazat az Elkxrtuk című film kapcsán a Megafilm Kft. ellen indított perben. 

Üdvözöljük és a szabad véleménynyilvánítás elismerésének tartjuk a bíróság döntését

 - fogalmaztak. 

Kifejtették, hogy az MNMSZ felemelte a szavát, amikor kiderült, hogy Magyarországon egy fikciós filmalkotást bíróságon támadtak meg állítólagos személyiségijog-sérülés miatt. "Ahogy mindig is, akkor is kiálltunk a szabad véleménynyilvánítás csorbítására, az alkotói- és szólásszabadság korlátozására tett fenyegető lépés ellen. Különösen felháborító volt látni a mainstream baloldali média álszent közönyét, amellyel az ügyet szemlélte, miközben tudjuk, mekkora felháborodást keltett volna, ha az ő szellemi holdudvaruk egyik alkotójával történt volna hasonló" -fogalmaztak.

Hozzátették: köszönetet mondanak a film producerének és alkotóinak, "amiért kiálltak az igazukért és végigvitték az ügyet, megmutatva, hogy ma Magyarországon semmilyen fenyegetéssel nem cenzúrázható a szabad és alkotó gondolat". 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában