Képmutatás

2023.06.19. 20:05

Közpénzmilliókból végez kutatásokat Szabó Tímea férje

Meglehetősen kellemetlen hazugságon kapta rajta Szabó Tímeát a Magyar Nemzet. A Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője évek óta hangoztatja, terjeszti, hogy Magyarországon 2010 óta csak az Orbán-kormányhoz vagy a Fideszhez közel álló cégeknek, vállalkozóknak, művészeknek és tudományos kutatóknak jut az állami, illetve európai uniós forrásokból. Most kiderült: a politikus férje milliókat kap közpénztámogatásként.

MW

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Szabó Tímea legutóbb éppen az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában fogalmazott úgy: „Önök félművelt, felkapaszkodott, szervilis sutyerákoknak adnak milliárdokat olyan filmekre, amiket senki nem néz meg.” „Filmgyártásra” (…) „A sajátjaikat hizlalják, miközben az emberektől elvesznek” – mutat rá cikkében a Magyar Nemzet. 

A lap emlékeztet: a politikus néhány évvel ezelőtt még a Párbeszéd társelnökeként tiltakozott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézet-hálózatának átszervezéséről szóló törvénymódosítás ellen, ami szerinte az Akadémia „kinyírásáról” szólt. Az MTA épülete előtt tartott 2019. július 3-i sajtótájékoztatón Szabó Tímea úgy fogalmazott: „Orbán Viktor nem tűri tovább azt, hogy itt szabad gondolkodású kutatók és tudósok gyakorlatilag az ő befolyásolása nélkül dolgozzanak. Másrészről pedig követeli azokat az uniós pénzeket is, amiket a jövőben az Európai Unió a tudománynak szán.”

A Magyar Nemzet ezek fényében különösen figyelemreméltó tényekre bukkantunk Szabó Tímea férjével kapcsolatban.

Sebők Miklós ugyanis jelenleg az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet és a TK Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium kutatóprofesszora.

A közgazdász, politológus végzettségű Sebők egyébként rendszeresen nyilatkozik a baloldali médiumoknak, a 444.hu-nak például többek között az inflációról, a Biden-kormány adópolitikájáról, de a Partizánba is meghívták, ahol a Biden-program közpolitikai programját elemezte. Politológusként 2009–2010 között elnyerte az amerikai költségvetésből finanszírozott Fulbright-ösztöndíjat is, amelynek során a University of Virginián tanult. Több kiadványban is együttműködött ismert baloldali elemzőkkel, például 2019-ben megjelent a Böcskei Balázzsal – a baloldali irányultságú Idea Intézet kutatási igazgatójával – közösen írt, Itt van Amerika című könyve, amely az amerikai politika magyar közéletre gyakorolt hatását foglalja össze. Szintén Böcskeivel közösen írták meg az 50 könyv, amit minden baloldalinak ismernie kell című művet, amit 2015-ben adtak ki, és a Progress Alapítvány (Ágh Attila, Antal Attila) támogatta.

Ami azonban ennél is érdekesebb: 

egy év sem telt el azután, hogy Szabó Tímea az MTA „kinyírásáról”, a tudományos élet, a kutatás szabadságának felszámolásáról beszélt, 2020 márciusában a férje kutatócsoportja több tíz millió forintos támogatást nyert el. 

A Sebők Miklós által vezetett poltextLAB is tagja volt annak a nemzetközi konzorciumnak, amely mintegy hárommillió eurós támogatást (kb. 1,1 milliárd forint) nyert el a H2020 uniós kutatástámogatási programban. A projekt keretében Sebők Miklós a Parliamentary Speeches and Legislation című részprojektet irányította, amelyre 135 ezer euró, közel 50 millió forint támogatást kaptak.

Nem ez volt azonban az egyetlen alkalom, amikor Sebők Miklós támogatásra tett szert. Az ösztöndíjak és támogatások együttesen mintegy 285 millió forintot tesznek ki, ennyit kapott – társaival együtt – kutatási és egyéb tevékenységből származó munkájáért Szabó Tímea férje, Sebők Miklós.

Azt, hogy pontosan mikor és mire kapta ezeket az összegeket a balaoldali politikus férje, ITT lehet megtekinteni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában