Illegális bevándorlás

2023.07.16. 22:58

Tunézia stratégiai partnerségi szándéknyilatkozatot írt alá az Európai Unióval

Kaisz Szaíd tunéziai elnök „stratégiai és átfogó partnerségi” szándéknyilatkozatot írt alá vasárnap Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyebek között az embercsempészek elleni küzdelemről – közölte a tunéziai államfő hivatala és Mark Rutte holland kormányfő.

MW

Mark Rutte holland miniszterelnök, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök, Kaisz Szaíd tunéziai elnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő

Forrás: Tunéziai Elnöki Hivatal / AFP

„Megállapodásokat tartalmaz az embercsempészek üzleti modelljének megzavarásáról, a határellenőrzések erősítéséről, a regisztráció és visszaküldések rendszerének javításáról. Mindezek elengedhetetlen intézkedések az illegális bevándorlás megállítását szolgáló erőfeszítések támogatására” – írta Rutte Twitter-oldalán.

Szaíd és Von der Leyen vasárnap folytatott tanácskozásán Mark Rutte holland és Giorgia Meloni olasz kormányfő is részt vett.

A tájékoztatás szerint a mostani megállapodással az EU egy 900 millió eurós (332 milliárd forint) makrószintű pénzügyi  segélycsomagot is elindíthat a gazdasági nehézségekkel küszködő Tunézia számára.

Az uniós politikusok legutóbb majdnem egy hónapja tárgyaltak az észak-afrikai országban. A pénzügyi segélyekért cserében Tunézia vállalja, hogy a jövőben erőteljesebben fellép az embercsempészekkel szemben és igyekszik elejét venni annak, hogy bárkák induljanak útnak menedékkérőkkel Európába.

A most aláírt dokumentum az illegális bevándorlás kérdésén túl gazdasági fejlesztéssel és megújuló erőforrásokkal kapcsolatos rendelkezéseket is tartalmaz.

Van egy jó csomagunk, most pedig eljött az idő, hogy megvalósítsuk

– hangsúlyozta Von der Leyen a szándéknyilatkozatra utalva.

Szaíd megerősítette elkötelezettségét a rendelkezések gyors végrehajtása mellett. Az illegális bevándorlás kapcsán „embertelen helyzetről” beszélt, amelyet csak közös erőfeszítéssel lehet megoldani.

Az Európai Bizottság a tengeri kutató-mentő műveletekre és a migránsok visszaszállítására mintegy 100 millió eurót hajlandó elkülöníteni. Ez csaknem háromszorosa annak az összegnek, amelyet Brüsszel éves támogatás címén legutóbb fizetett Tunisznak.

Az észak-afrikai ország példátlan migrációs válsággal küzd azóta, hogy a fekete-afrikai országokból és a Közel-Keletről menekülők Líbia helyett már Tunézián keresztül próbálnak meg eljutni a Földközi-tenger partjára és átkelni rajta Európába.

Ebben az évben ráadásul jelentősen megnőtt az olasz partokra érkező menedékkérők száma. A római belügyminisztérium pénteki adatai szerint az idén eddig több mint 75 ezer migráns érkezett. Összehasonlításul: a tavalyi év azonos időszakában mintegy 31 900-an voltak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában