Segítség

2023.08.10. 18:31

A magyar katasztrófavédelem segítséget ajánlott az árvíz sújtotta Szlovéniának

A magyar katasztrófavédelem búvárcsapatot, szivattyúkat, munkagépeket és az árvízi védekezéshez szükséges eszközöket ajánlott fel az árvízi helyzet kezelésére Szlovéniának – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön az MTI-t.

MW

Árvíz a szlovéniai Kamnik környékén 2023. augusztus 5-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Miro Majcen

Emlékeztettek arra, hogy a múlt hétvégi felhőszakadások Szlovéniában komoly árvizeket okoztak, és az áradások hatalmas pusztítást végeztek, több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Ebben a helyzetben Magyarország az OKF útján 22 tagú, terepjárókkal, csónakokkal felszerelt búvárcsapatot, 6 nagy teljesítményű szivattyút és kezelőszemélyzetét, 2 kotrógépet, 2 billenőplatós teherautót, 2 műszaki szakértőt, homokzsákokat, fektetőanyagokat és árvízi védekezéshez szükséges egyéb eszközöket ajánlott fel a szomszédos országnak – sorolták.

A felajánlott szakemberek és eszközök csak a segítség elfogadását követően indulnak Szlovéniába – tartalmazza az OKF közleménye.

Szlovéniában fertőző betegség terjed az árvíz sújtotta területeken

A szlovén Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) fertőző hasmenéses megbetegedéseket regisztrált az árvíz sújtotta észak-szlovéniai Meza folyó völgyében – közölte csütörtökön az STA szlovén hírügynökség.

„Kedd este óta észlelünk megbetegedéseket, és az elkövetkező napokban az esetek számának terjedésére számíthatunk” – erősítette meg a hírt NIJZ az STA-nak.

A megbetegedéseket a Meza folyó mentén fekvő településeken észlelték, valamivel több esetet pedig Crna na Koroskemben, az árvíz középpontjában lévő városban. A csoportok egyelőre elszigeteltek – írták.

Pillanatnyilag nem világos, hogy mi okozta a megbetegedéseket, de a lehetséges kockázatok közé tartozik a szennyezett csapvíz és élelmiszer, továbbá a szennyezett törmelékkel való érintkezés, illetve a rossz higiéniai körülmények.

Árvíz lerombolta híd a szlovéniai Kamnik környékén fekvő faluban, Stahovicában 2023. augusztus 5-én
Fotó: Miro Majcen / Forrás: MTI/AP

A NIJZ felszólította a helyieket, hogy kövessék a megelőző intézkedéseket, csak palackozott vagy forralt vizet használjanak fogmosáshoz, valamint a zöldségek és a gyümölcsök megtisztításához, zuhanyozás közben pedig ne érje víz az arcot. Továbbá az árvíz után maradt törmeléket csak kesztyűben takarítsák el.

Szlovéniát az elmúlt napokban története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. Robert Golob kormányfő szerint a heves esők okozta áradások - amelyek az ország területének kétharmadát érintették - milliárdos károkat okoztak. A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van.

Az árvíz által legsúlyosabban érintett területeken a munkálatok a közúti összeköttetés helyreállítására és az épen maradt hidak állapotának vizsgálatára összpontosulnak. Számos híd súlyosan megrongálódott, vagy teljesen megsemmisült. Sok helységben még nem állt helyre a vízszolgáltatás.

A szlovén parlament szerdai rendkívüli ülésén augusztus 14-ét szolidaritási nappá nyilvánította, hogy akik segíteni szeretnének a helyreállításra irányuló erőfeszítésekben, szabadnapot kaphassanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában