Árvízvédelem

2023.08.11. 14:40

A tetőzést követően sem áll le a munka a Drávánál

A Dráván Szentborbásnál az elhúzódó tetőzést követően stagnáló, majd lassan apadó vízjárás várható. Drávaszabolcsnál a vízügyi szakemberek a következő 24 órában is fokozott készültség mellett várják a tetőzést, amely akár új rekordot is hozhat - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) péntek kora délután az MTI-vel.

MW

Az áradó Dráva Drávaszabolcsnál, jobbról a hajóállomás 2023. augusztus 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Katona Tibor

Azt írták: 

az országban még mindig csaknem 200 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség, ebből 45 kilométeren még mindig a legmagasabb, harmadfokú a készültség. 

Hozzátették, hogy a vízgyűjtő területeken a most következő pár napban nem kell csapadékra számítani, tehát az árhullámoknak nincs utánpótlása.

Közölték: a Rábán az árhullám levonulása továbbra is zavartalan, a folyó tetőzése péntek délután várható Győr térségében. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelő- és járőrszolgálatot tartanak, de eddig különösebb probléma nem jelentkezett. Győrben a vízállás péntek délután megközelíti, de akár el is érheti a rakpart szintjét, de a tetőzés várhatóan nem éri el árvízvédelmi készültségi szintet (500 centiméter). A folyó a megemelkedő vízhozam miatt a város térségében is nagyobb tömegű uszadékot szállíthat.

A Mura vízgyűjtőjén a következő öt napban jelentős esőre nem lehet számítani, a Murán Letenyénél folytatódik az apadás.

A Dráván a Szentborbás alatti szakaszon harmadfokot meghaladó, a valaha mért legmagasabb vízállás közeli árhullám alakulhat ki Drávaszabolcs térségében. Felhívták a figyelmet arra, hogy a lassú tetőzést követően sem állhat le a munka, ugyanis a hatalmas víztömeg miatt kialakulhatnak árvízi jelenségek, mint például buzgárok, töltéssuvadások.

Hozzátették: ezen a védekezési szakaszon is felkészülten, továbbra is 24 órában figyelik és várják a vízügyesek az érkező víztömeget, hiszen a folyó ezen a szakaszon 1972 óta most először közelíti meg az akkor mért legmagasabb (596 centiméter) vízszintet.

A drávai árhullám levonulása, illetve a tetőzési időpontok és magasságok jelentős mértékben függnek a dubravai vízerőműből történő eresztés mértékétől és ütemétől. 

A tetőzés Drávaszabolcsnál pénteken várható, elhúzódó tetőzéssel.

Az OVF tájékoztatása szerint az elmúlt napokban homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat, amely mögött 31 települést kell megvédeni.

Közölték azt is, az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot látnak el a vízügyi igazgatóságok. A Dráva mentén több olyan település található, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Ha szükséges, az önálló védekezésű településeknek is azonnal segítséget nyújtanak a vízügyi szakemberek – írták.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában