Hadiipar fejlesztés

2023.09.22. 16:47

A várpalotai lőszergyárnak egész Európa számára kiemelt jelentősége lesz (videó)

A beruházás nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió védelmi képességeinek szempontjából is fontos.

MW

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős tagja (j), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (k) és Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója (b) a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségén 2023. szeptember 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségén arról beszélt, hogy a magyarországi hadiipar fejlesztésének a védelmi képességek fokozásán túl munkahelyteremtő hatása is van.

Hozzátette, hogy a több mint 300 milliárd forint értékű várpalotai projekttel 1000-1200 új munkahely is létesül, „együttműködési szerződést kínálva ezáltal a térség közép- és felsőfokú oktatási intézményeinek, sok pályakezdő fiatalnak és tapasztalt munkaerőnek egyaránt”.

A honvédelmi miniszter felidézte, 2016-ban a Magyar Honvédség a kormány támogatását élvezve „álmodott egy nagyot”. Hozzátette, már akkor, az ukrajnai háború előtt felismerte a magyar kormány azokat a kihívásokat, amelyek mára mind katonai, mind biztonsági értelemben, mind a védelmi ipar tekintetében realitások lettek.

A kormány megteremtette mindehhez a feltételeket, és most itt állunk annak a 400 hektáros területnek a közepén, ahol Európa egyik legmodernebb lőszergyárkomplexuma épül

– közölte.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős tagja a bokrétaünnepségen azt mondta, hogy a beruházás nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió védelmi képességeinek fejlesztése szempontjából fontos.

BRETON, Thierry; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős tagja (b) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségén 2023. szeptember 22-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Kiemelte, hogy

jelenleg a tagállamok lőszerkészletei eléggé leapadtak, és szeretnék azokat feltölteni, tehát nagy igény lesz az itt gyártott lőszerekre.

Thierry Breton hatalmas előrelépésnek nevezte, hogy Magyarország öt évvel ezelőtt még a hazai össztermék (GDP) 1 százalékát költötte védelemre, ma pedig ez az arány már meghaladja a 2 százalékot. Kitért arra, hogy ebben a tekintetben Magyarországot lassan követni fogja az összes tagállam, és így éves szinten 140 milliárd eurót fog Európa védelemre költeni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában