Ellentét

2023.09.14. 14:09

Szijjártó: súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek Magyarországról a svédországi iskolákban (frissült)

A tárcavezető szerint ez nem segíti a skandináv ország NATO-csatlakozásának ratifikációs folyamatát.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Pekka Haavisto finn és Tobias Billström svéd külügyminiszter (j) az EU-tagországok külügyminiszteri tanácskozásán Brüsszelben 2022. december 12-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Súlyos vádakat, hamis információkat terjesztenek Magyarországról a svédországi iskolákban, ami nem segíti a skandináv ország NATO-csatlakozásának ratifikációs folyamatát - írta svéd kollégájának, Tobias Billströmnek küldött levelében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

A tárcavezető a Facebook-oldalán is közzétett üzenetében emlékeztetett, hogy hivatali partnere az utóbbi időben több találkozót is kezdeményezett a NATO-csatlakozás országgyűlési jóváhagyásának megvitatása érdekében.

"Ezen alkalmakat arra használtam fel, hogy elmagyarázzam Önöknek a svéd politikusok által felhozott súlyos, elfogult, tisztességtelen és igazságtalan vádak sorozatának felettébb negatív fogadtatását. Ezek a vádak megkérdőjelezték politikai rendszerünk demokratikus jellegét, valamint a magyar emberek ahhoz való érettségét, hogy saját országuk jövőjéről döntsenek" - hangsúlyozta.

Aláhúzta, hogy a magyar parlament képviselői demokratikus versenyben szerezték mandátumukat, az életszínvonal javításán dolgoztak választókerületeikben, ennek eredményeként pedig sokan közöttük négyszer, ötször, sőt hatszor is megkapták az emberek támogatását.

"Ha azt hallják, hogy az Önök politikusai ezt antidemokratikusnak vagy tekintélyelvűnek ítélik, akkor nem kell meglepődni azon, ha ezt sértésnek tekintik" - mutatott rá.

Most pedig, tisztelt Miniszter úr, ezek a képviselők azt olvasták a hírekben, hogy az állami alapítvány által működtetett UR biztosította iskolai tananyaguk részeként súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban a diákoknak, azt sugallva, hogy a demokrácia az elmúlt években hanyatlásnak indult Magyarországon

 - közölte.

Szijjártó Péter leszögezte: 

Biztos vagyok benne, hogy érti a két jelenség közötti ellentmondást: Önök sürgetik országgyűlési képviselőinket, hogy ratifikálják az Önök NATO-csatlakozását, miközben továbbra is azzal vádolják őket, hogy lerombolták a magyarországi demokráciát.

"Ez az ellentmondás most még inkább kiéleződött, és cseppet sem segíti az Ön folyamatos követelésének teljesítését" - írta.

"Azt remélem, hogy ezt végre komolyan figyelembe veszik" - tette hozzá.

Magyarázkodik a svéd média

Miután hazánk is felfigyelt rá, a svéd sajtó is magyarázkodásba kezdett azzal a Magyarországot cseppet sem jó színben bemutató oktatóvideóval kapcsolatban, amelyet Svédországban vetítenek – figyelt fel rá az Origo.

A lap emlékeztet: a Mandiner számolt be róla korábban egy ottani olvasójuk elmondása alapján, hogy a skandináv országban a nyolcadikos diákoknak társadalomtudomány órán Az EU és a demokrácia címet viselő filmet vetítettek. Az iskolatévé külön óravázlattal ellátott összeállítását 2019 óta használják – számol be a magyarországi lap. Ebben a videóban Gulyás Márton szájából olyan mondat is elhangzik, hogy „Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassan megszűnt.”

A filmhez az alábbi ismertetőt mellékelték:

Az EU a második világháború után jött létre. Akkoriban Európa államai gazdasági és demokratikus együttműködéssel akarták megőrizni a békét... Mi történik, ha a tagállamok elkezdik megsérteni a demokratikus értékeket? Magyarországon találkozunk Sarával, aki egy bezárással fenyegetett egyetemen dolgozik, és fiatalokkal, akik arról beszélnek, hogyan változtak az iskolai tananyagaik az utóbbi időben.

A videóban a CEU kutatójaként bemutatott Sara Svensson vezeti körbe a nézőt. Megszólal három diáklány, Gulyás Márton politikai aktivista, valamint a Magyarországot Brüsszelben rendszeresen ostorozó Judith Sargentini és Guy Verhofstadt is. Megrovón szólnak a magyar kormány által képviselt nemzeti értékekről, a hazaszeretetről és a klasszikus családmodellről – foglalja össze az Origo, rámutatva: a magyar kormánynak a lehetőséget sem adják meg álláspontjának ismertetésére, egyedül Orbán Viktor korábbi, az európai parlamentben elmondott beszédéből idéznek egy rövid részletet. 

Az ügy igen kellemetlen a svéd NATO-csatlakozási szándék fényében, a svéd sajtó is magyarázkodásba kezdett. A Flamman svéd baloldali hetilap cikkében azt írják, hogy az említett oktatóvideó egy régi filmrészlet, amelyben svédek kritizálják Magyarországot, egy magyar fideszes politikus pedig ezt az ország elleni „megrázó" támadásként emlegeti. „Az ehhez hasonló akciók mindenképpen nagyobb kihívást jelentenek a tárgyalásokon" – idézte a svéd lap Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának posztját az X-ről.8

„Hogyan győzzük meg a magyar képviselőket, hogy támogassák Svédország NATO-tagságát, amikor demokráciánkat többször is megkérdőjelezik, sértve szavazóinkat és az egész országot?” – tette fel a kérdést Orbán Balázs. 

A svéd médium kiemeli, hogy a klipre már kedden felfigyelt – ahogyan fogalmaznak – a kormánypárti Fideszhez szorosan kötődő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonában lévő Mandiner című újság. A Flamman cikke beszámol arról is, hogy a magyar lap részletesen áttekinti a videó tartalmát, és kritizálja az országról szóló egyoldalú tudósítást. „A klip haragot váltott ki Magyarországon, és az este folyamán a magyar közszolgálati csatorna egyik műsorában is szóba került” – írják a svédek. Mint magyarázzák, a Fókuszban az EU című sorozat a 2019-es európai parlamenti választások előtt készült, s négy része van.

A cikk további részleteiről ITT olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában