Felmérés

2023.10.11. 06:55

Egyre kevesebb amerikai lelkesedik Ukrajna támogatásáért

A Reuters/Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az amerikaiak körében növekszik a további fegyverek Ukrajnába küldését ellenzők csoportja, arányuk május óta hét százalékkal nőtt.

MW

Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvető mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

A csütörtökön közzétett felmérés azt jelzi, hogy az Ukrajna iránti támogatás csökkenőben van, hiszen míg májusban az amerikaiak 46 százaléka támogatta a fegyverek szállítását az országba, most már csak 41 százalékuk ért egyet egy ilyen kezdeményezéssel. Ezzel szemben májusban az amerikaiak 29 százaléka ellenezte a fegyverek küldését, de ez a szám megugrott, és most 35 százalékon áll – írja a V4NA.

A pártszimpatizánsokat tekintve erős törés tapasztalható, mivel a megkérdezett demokraták 52 százaléka továbbra is támogatja a katonai segítségnyújtást Ukrajnának. Ezzel szemben a republikánusoknak csak 35 százaléka.

Elizabeth Hoffman, a Center for Strategic Studies kongresszusi és kormányzati ügyekért felelős igazgatója a Reutersnak elmondta, hogy a csökkenő lelkesedés negatívan hat a kongresszusi támogatásra, és végül a további segélycsomagok kilátásaira.

Ukrán mobil légvédelmi üteg katonáinak gyakorlata Kijev környékén 2023. október 5-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

A demokrata tisztségviselők, élükön Joe Biden elnökkel, valamint egyes republikánusok segítségével az Ukrajnának nyújtott további segélycsomagokat támogatják, jelenleg a Biden-kormányzat további 24 milliárd dolláros segélyt adna Ukrajnának – a 113 milliárd dolláron felül.

A korábbi elnök, Donald Trump ezzel szemben többször is megfogadta, hogy elnökké választása esetén véget vet az ukrajnai háborúnak.

Ha megengedhetjük magunknak, hogy több százmilliárd dollárt küldjünk Ukrajnának, akkor megengedhetjük magunknak, hogy olyan autóiparunk legyen, amely jó megélhetést biztosít, tisztességes bért fizet a dolgozóinknak, és munkában tartja őket

– mondta nemrég Trump.

Mike Pence volt alelnök ezzel szemben az Ukrajnának nyújtott segítség folytatása mellett érvelt, júliusban a politikus azt állította, hogy ez az Egyesült Államok érdeke.

Az ukrán hadsereg támogatása az Amerikai Egyesült Államok és a szabadság érdeke is. Nincs kétségem afelől, hogy ha az orosz hadsereg képes lenne lerohanni Ukrajnát, nem telne el túl sok idő, mire átlépnének egy olyan határt, ahová a NATO alapokmányunk értelmében amerikai fegyveres erőinknek harcba kellene vonulniuk

– mondta Pence.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában