Háború a szomszédunkban

2023.12.23. 09:51

Néhány napon belül megkapja Ukrajna az F–16-osokat

667. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Volodimir Zelenszkij dániai látogatásán egy F–16-os pilótafülkéjében 2023 szeptemberében

Fotó: Anadolu via AFP

Egy kijevi csapat 25 focistáját besorozták az ukrán hadseregbe

Az ukrán Premier League-ben szereplő kijevi Obolony labdarúgói idézést kaptak az ukrán toborzással és szociális támogatással foglalkozó területi központtól – számolt be a helyi sajtó a TaToTake című műsor házigazdájára, Mihail Szpivakovszkijra hivatkozva.

Ezzel gyakorlatilag az ukrán labdarúgást is elérte a háború.

Most az ukrán labdarúgók fő üdülőhelye Bukovel. Ha Bukovelbe mész, nehéz lesz úgy lépni, hogy ne találkozz egy focistával. Néhányan még síelnek is. Valójában ez nagyon is ellentétes azzal, ami a héten történt az Obolony játékosaival. Információink szerint az Obolony 25 főre szóló csoportos idézést kapott

 – mondta Szpivakovszkij. Mindez egybevág Demkó Attila minapi elemzésével, aki szerint félmillió katona hiányzik az ukrán seregből.

Környezetszennyező, leselejtezett járműveket küld Ukrajnának London

Sadiq Khan, London polgármestere bejelentette:

támogatja, hogy a rossz károsanyag-kibocsátási adottságokkal rendelkező, leselejtezés előtt álló járműveket elküldjék Ukrajnának,

ahol a harctéren vetnék be azokat. Jellemzően terepjárókról, pickupokról van szó.

Az akciót kiterjesztenék az egész országra. A környezetszennyező járműveket így könnyedén eltávolítják Nagy-Britannia utcáiról, és egyúttal nagy segítséget nyújtanak Ukrajnának – írja a Guardian.

Fegyverekre szánt 36 millió eurót sikkasztott el egy ukrán tisztviselő

Az ukrán titkosszolgálat jelentése szerint egy magas rangú védelmi minisztériumi tisztviselő több mint 36 millió eurót sikkasztott el.

A horribilis összeget eredetileg fegyvervásárlásra – elengedhetetlenül fontos tüzérségi lövedékek beszerzésére – szánták volna.

Sajtóinformációk szerint a gyanúsított speciális „rendszert” dolgozott ki: túlárazva vásárolt tüzérségi lövedékeket. A lapok azt írják: a házkutatás során olyan dokumentumokat találtak a férfinél, amelyek ezt megerősítették.

Néhány napon belül megkapja Ukrajna az F16-osokat

Ukrajna még az év végéig megkapja az F–16-os vadászrepülőgépek első tételét – számolt be az Institute for the Study of War (ISW) agytröszt friss összefoglalójában.

Az észt védelmi minisztérium dokumentumára hivatkozva azt írják: 

Hollandia, Dánia, Norvégia és Belgium vállalta, hogy F–16-osokat ad át Ukrajnának.

Anatolij Matvijcsuk orosz katonai szakértő szerint az összes orosz hadrendben álló vadászgép képes felvenni a harcot az amerikai F-16-osokkal a sebesség és a fegyverzet tekintetében is.

Orosz válasz az újabb amerikai szankciókra

Az amerikai hatóságok az újabb szankciós lépésekkel próbálják megfélemlíteni Oroszország partnereit, ezek lényegében kiiktatják annak lehetőségét, hogy Washington és Moszkva között helyreálljon a párbeszéd – mondta Anatolij Antonov amerikai orosz nagykövet.

A helyi stratégák még a karácsonyi ünnepek előestéjén sem fognak megnyugodni. A Fehér Ház kitartóan próbálja demonstrálni azt a hírhedt vágyat, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra, beleértve a gazdasági szférát is

– mondta a nagykövet.

Joe Biden amerikai elnök pénteken aláírta az Oroszországgal szembeni szankciók szigorítását célzó rendeletet, és lehetőséget biztosít korlátozások bevezetésére azon pénzintézetekkel szemben, amelyek Washington szerint az orosz hadiipari komplexum érdekében tranzakciókat hajtanak végre – írta az előzményekről a TASZSZ.

Több mint 13 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 8271 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4766 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 62 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. 

Robbanások a Krímben

Több robbanást hallottak a lakosok az észak-krími Armiansk városába, helyi idő szerint éjfél körül – írta a Kyiv Independent. Károkról, áldozatokról egyelőre nincs jelentés.

Német lőszert és légvédelmi rendszert kap Ukrajna

Németország lőszert és aknamentesítési felszerelést küld Ukrajnának – írta a Kyiv Independent. A  legutóbbi szállítmány a Leopard harckocsikhoz való lőszert, három további Gepard légvédelmi rendszert és két további aknamentesítő harckocsit tartalmaz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában