EU-csúcs

2023.12.14. 11:57

Orbán Viktor: Magyarország nem enged semmiféle nyomásnak a bővítéssel kapcsolatban (videó)

Magyarország nem enged semmiféle nyomásnak, a bővítéssel kapcsolatban nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni "akármi is az ajánlat" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.

MW

EU-csúcs Brüsszelben

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve közölte: a magyar álláspont nagyon világos. "Ha bővítésről beszélünk, akkor a magyar álláspont azt mondja, hogy ez egy érdemalapú, szofisztikált, jogi eljárás" - fejtette ki.

Közölte: az Európai Tanács nincs abban a helyzetben, hogy döntsön. Szavai szerint erre később kell visszatérni, amikor - mint kiemelte - a feltételek már teljesültek.

"Ebből nem fogunk elmozdulni, akármi is az ajánlat" 

- tette hozzá Orbán Viktor.

 

Kérdésre válaszolva kifejtette: a bővítés nem elméleti kérdés, a bővítés jogilag meghatározott folyamat, melynek feltételei vannak.

Az EU hét ilyen feltételt kér számon, amelyből Ukrajna ez idáig az Európai Bizottság értékelése szerint négyet teljesített. 

Mivel a brüsszeli testület álláspontja szerint három feltétel nem teljesült, nincs itt az ideje Ukrajna tagságáról tárgyalni 

- jelentette ki.

"A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, ezért ez bennünket nem befolyásol" - fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: a bővítéssel kapcsolatban Magyarországnak nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni.

Az Ukrajnának szánt, négyéves időszakra szóló 50 milliárd eurós tervezett uniós finanszírozásról a miniszerelnök azt mondta, az országnak szánt rövid távú támogatást az EU már elfogadta a költségvetés terhére. Egy nagyobb összegű és hosszabb távú támogatásnak azonban az uniós költségvetésen kívül kell szerepelnie. Ez esetben Magyarország kész lenne azt támogatni - mondta.

Mivel a rövid távú támogatás már jóvá van hagyva, az EU nincs időszűkében

 - emelte ki a miniszerelnök, majd hozzátette: Magyarország nem köt össze egyetlen magyar ügyet sem Ukrajnával, vagy más kapcsolatos ügyekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában