Támogatás

2024.01.26. 22:49

A magyar közmédia kiáll a független lengyel közmédia mellett

A magyar közmédia kiáll a független lengyel közmédia mellett – hangsúlyozta a European Broadcasting Union (EBU) vezetőinek küldött levelében a közmédia két vezetője, Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

MW

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Delphine Ernotte-Cunci elnöknek és Noel Curran vezérigazgatónak címzett – az MTVA Sajtó és Marketing Irodája által pénteken az MTI-hez eljuttatott – levélben azt írták, „a hírek szerint a lengyel lakosság független és pártatlan tájékoztatását ellátó médium a lengyel kormány politikai lépései következtében a kormányzati hatalom foglyává vált, s ezen még a lengyel alkotmánybíróság döntései sem tudtak változtatni”.

Ezért az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt képviseletében, a magyar közmédia nevében mély aggodalmuknak adtak hangot „a független lengyel közmédiát érő mindennapos politikai beavatkozások miatt”.

Emlékeztettek arra, hogy az EBU közép-kelet-európai csoportja – amelynek a lengyel közmédia mellett a magyar is tagja – tavaly ünnepelte létrejöttének 30. évfordulóját.

E közös és szépívű múlt pillanatait beárnyékolja a jelenlegi helyzet, melyet a csoport tagjaként való érintettség miatt még fájdalmasabban élünk meg

– fogalmaztak.

Közölték, a magyar közmédia kiemelten fontosnak tartja, hogy ebben a nehéz időszakban – az EBU Statútumában lefektetett célok mentén – kérje méltó képviseletét annak, hogy kifejezzék együttérzésüket és szolidaritásukat a lengyel kollégák felé.

Bíznak benne – folytatták –, hogy a közös erőfeszítések megfelelő alkotmányos, demokratikus, jogállami keretek közé fogják terelni a lengyel kormány tevékenységét a lengyel közmédiát illetően, „kivezetve abból a méltatlan és mélyen antidemokratikus, a jogállamiságot sértő helyzetből”, amellyel kapcsolatban január 18-án meghozott döntésével a lengyel alkotmánybíróság is hangot adott kifogásának.

Álláspontjuk szerint a lengyel közmédia a felszámolási eljárással bizonytalan környezetbe kerül, amelynek káros hatása érinti a közmédia egészét, annak munkavállalóit és a teljes lengyel társadalmat.

A lengyel alkotmánybíróság által megállapított jogi szabálytalanságokra tekintettel a

magyar közmédia vezetői azt kérik, hogy az EBU tűzze napirendre a lengyel közmédia ügyét,

és ha megállapítást nyernek az EBU normáival szembeni cselekvések, akkor fejezzék ki tiltakozásukat a lengyel közmédiát érő folyamatos atrocitásokkal szemben.

A magyar közmédia tiszteletben tartja a törvényesen megválasztott lengyel kormány döntéseit, „azonban óva inti a döntéshozókat”, hogy olyan strukturális és személyzeti változtatásokat léptessenek életbe, amelyek nélkülözik a demokratikus vitát és a konzultációt valamennyi érdekelt féllel – áll a levélben.

Kiemelték: a közmédia irányítóinak kinevezési eljárása kulcsfontosságú tényező annak biztosításához, hogy a közmédia függetlenül legyen képes folytatni tevékenységét. Egy demokratikus társadalomban a közszolgálati média kulcsfontosságú elvei a pluralizmus és a függetlenség a politikai hatalomtól, összhangban az Európa Tanács emberi jogi egyezményének 10. cikkével, és ez most a lengyel kormány döntéseivel sérül a lengyel közmédiát illetően – fejtették ki.

Rámutattak, az EBU saját definíciója szerint a közmédiumok pártatlanok, függetlenek és a társadalom egészének javát szolgálják. A jól finanszírozott és erős közszolgálati médiumok a demokratikus társadalmak sarokkövei.

Ez most ugyancsak sérül a lengyel kormány döntéseivel, melyek a lengyel közmédiát, s ezen keresztül a lengyel társadalmat sújtják – szögezték le. 

Arra kérték az EBU vezetőit, hogy a szervezet rendelkezésére álló valamennyi eszközzel lépjen fel a lengyel közmédia függetlensége érdekében.

Hozzáfűzték: ezt azért látják szükségesnek, mert az EBU és annak tagjai által elfogadott közös hitvallás szerint ugyanazon alapelvek mentén – melyek az egyetemesség, függetlenség, kiválóság, sokszínűség, elszámoltathatóság és innováció – kell törekedni arra, hogy a lehető legmagasabb színvonalon, erkölcsi integritással teljesítsék oktatási, tájékoztatási és szórakoztatási feladataikat a lehető legszélesebb közönség számára. Ezt mondja ki az EBU Alapszabályának 1.2. pontja is – jegyezték meg.

Azt kérték tehát, hogy az EBU vezetői valamennyi tag figyelmét hívják fel a közös kiállás lehetőségére és fontosságára, hogy kinyilvánítsák egyet nem értésüket a lengyel közmédia – s ezen keresztül az európai közmédiumok – függetlensége elleni támadással, és ítéljék el a nyílt politikai beavatkozást a lengyel közmédia függetlenségébe.

Emellett a magyar közmédia vezetői – az EBU legnépesebb regionális csoportjának tagjaként – kifejezték arra irányuló szándékukat, hogy a lengyel kormány segítségére legyenek, amennyiben az igényli szakértői jogi tanácsadás nyújtását.

A magyar közmédia kiáll a független lengyel közmédia mellett, a szabálytalan intézkedéseket elítéli, és azt kéri, hogy a korábbi esetekhez hasonlóan, az EBU most is nyíltan foglaljon állást, és érdemben, a cselekmények kiemelt súlyosságának megfelelően foglalkozzon az üggyel – írták.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában