Nincs döntés Ukrajnáról

2024.01.10. 09:33

A magyarok A terve lesz tulajdonképpen a bizottság B terve

„Amit ők B tervnek tekintenek, az Magyarország számára eddig is A terv volt” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök. Magyarország egyelőre nem egyezett bele az Ukrajnának nyújtott uniós segélyek támogatásába, de továbbra is készen áll arra, hogy legkésőbb február 1-jéig megállapodásra jusson a kérdésben – írja a Magyar Nemzet.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) egyeztetést folytat Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel (j3), Olaf Scholz német kancellárral (j), Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével (b) és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével (b2) az EU-csúcs megkezdése előtt Brüsszelben 2023. december 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Fischer Zoltán

Magyarország üdvözli, hogy az Európai Bizottság jól halad a B terv kidolgozásában, amely azt tartalmazza, hogy Ukrajna finanszírozását az uniós költségvetésen kívülről kell biztosítani. Amit ők B tervnek tekintenek, az Magyarország számára eddig is A terv volt

– írta X-bejegyzésében Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A válasz a Politico január 9-i cikkére reagál, amely azt állította, hogy Magyarország hajlandó feloldani a vétóját az Ukrajnának nyújtott uniós támogatással szemben. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a legutóbbi EU-csúcson egyedüliként blokkolta azt az ötvenmilliárd euró értékű uniós támogatást, amelyet Brüsszel a következő négy évben akar folyósítani Kijevnek. Orbán Viktor szerint az Ukrajnának nyújtott uniós támogatásokat nem az EU költségvetéséből kell biztosítani.

Magyarország nem akar kollektív hitelfelvételbe bocsátkozni és más országokkal együtt eladósodni

– közölte ennek kapcsán a kormányfő.

A Politico uniós diplomatákra hivatkozva azt írta, Magyarország feloldhatja a vétóját, ha az Ukrajnának nyújtott finanszírozást évente felülvizsgálják és jóváhagyják. Ez azt jelentené, hogy az EU évente 12,5 milliárd euró támogatást és kölcsönt nyújtana Ukrajnának ahelyett, hogy négy évre ötvenmilliárd euróban állapodna meg.

A miniszterelnök politikai főtanácsadója, Orbán Balázs nemrégiben a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy Magyarország továbbra is ellenzi a teljes négyéves támogatási tervet, és jobban szeretné, ha az EU egyetlen évre nyújtana finanszírozást Kijevnek, a költségvetés módosítása nélkül.

A Financial Times korábban arról számolt be, hogy az Európai Unió egy B tervvel állt elő arra az esetre, ha Magyarország fenntartja a vétóját a tervezett rendkívüli csúcstalálkozón. Ez a terv azt jelentené, hogy az Európai Bizottság jövőre akár húszmilliárd eurót is felvehetne a tőkepiacokon Kijev számára, amit a részt vevő tagállamok az uniós költségvetésnek nyújtott garanciák révén tennének lehetővé. 

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában