Reagálás

2024.02.26. 09:40

Helyretette a baloldali képviselőt a legfőbb ügyész, reagált a Soros-szervezet felmérésére

Nem az objektív valóságot tükröző és igazolható tény, hanem a Transparency International véleménye a szervezet Korrupciós Érzékelési Indexe (CPI), amely a tudományos alapokat nélkülöző módszertan miatt még csak nem is ellenőrizhető, ezért nem alkalmas a korrupció magyarországi helyzetének bemutatására – válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdésére.

MW

Helyretette Vadai Ágnes baloldali képviselőt Polt Péter legfőbb ügyész

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A legfőbb ügyész kiemelte: az ügyészség figyelemmel kísér minden olyan kimutatást, elemzést, amely alkalmas lehet a korrupció magyarországi helyzetének minél teljesebb bemutatására – írja a Mandiner

Polt Péter ugyanakkor arra figyelmeztette a képviselőt, hogy

a Transparency International CPI – ahogy a nevében is szerepel – úgynevezett percepciós mutató, vagyis az összeállító szervezet véleményét tükrözi és nem objektív adatok alapján rangsorolja az országokat.

A legfőbb ügyész arra is felhívta Vadai Ágnes figyelmét, hogy a nemzetközi mérési módszerek – így például a korrupciós, versenyképességi és hitelminősítői rangsorok – megbízhatóságáról az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve rendezett korábban tudományos konferenciát. 

Polt Péter jelezte, ha Vadai Ágnes nem kizárólag a sajtóból kíván tájékozódni a korrupcióról, hanem érdekli olyan felmérés, ami nem egyetlen közvetett mérőszámban, hanem saját közvetlen megkérdezés alapján, ellenőrizhető módon méri az uniós tagállamokat, akkor használja az Európai Bizottság közvélemény-kutató szervezete, az Eurobarometer rendszeresen közzétett korrupciós érzékelési felmérését. Ebből kiderül, hogy a korrupciós helyzet közel sem annyira kedvezőtlen Magyarországon, mint amennyire a csak a Transparency mutatójából tájékozódók vélhetik.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában