Elfuserált felújítások

2024.02.28. 06:09

Karácsony Gergely több létszükségletnek számító beruházást söpört le az asztalról

Az elmúlt években Karácsony Gergely és a baloldali vezetésű Fővárosi Önkormányzat jó pár, a budapestiek számára létszükségletnek számító és a mindennapi életet megkönnyítő beruházást csonkított meg vagy nem akart tető alá hozni csaknem öt év alatt.

MW

Karácsony Gergely és az elfuserált beruházások

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Sok helyütt már nyomuk sincs azoknak a fejlesztési terveknek, amelyeket az előző ciklusban, Tarlós István főpolgármestersége alatt fogadott el a Fővárosi Önkormányzat – emlékeztet a Magyar Nemzet.

EP2I8166
Karácsony Gergely a Tarlós István főpolgármestersége alatt elfogadott beruházások jó részét nem tudta vagy nem akarta megvalósítani
Fotó: Teknős Miklós / Forrás: Magyar Nemzet

A Lánchíd-beruházás

Karácsony Gergely az előző városvezetés által előkészített beruházások töredékét is csupán csökkentett műszaki tartalommal valósította meg. Ennek jó példája, hogy Tarlós István korábbi főpolgármesternek a Lánchíd felújítása kapcsán például kész tervei voltak és megvolt a szükséges fedezete. A híd felújításával együtt valósult volna meg a váralagút és a villamos-aluljáró rendbetétele is, azonban Karácsony hosszas bizonytalankodás után úgy döntött, a főváros kizárólag a Lánchidat újítja fel, a korábbi beruházás értékéhez képest ötmilliárd forinttal drágábban.

Clark Ádám tér

A baloldali főpolgármesternek a Clark Ádám térre vonatkozó kampányígéretét bírálta Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár is. A közlekedési szakember szerint rosszul időzített presztízsberuházásról van szó, más fővárosi csomópontok megújítására nagyobb szükség lenne.

Blaha Lujza tér

A Lánchíd felújításához hasonló eset történt a Blaha Lujza tér rekonstrukció­jánál is. A forgalmas köztér négymil­liárd forintból újult volna meg, a felújítás pedig magában foglalta volna a Somogyi Béla utca rendezését, továbbá egy illemhely, egy pavilon, egy buszváró és egy lift építését. Emellett a tér felújításának egyik kiemelt eleme volt a Népszínház utcában található villamosmegálló Blaha Lujza térre átvezetése.

A felújításban található műszaki tartalom döntő többségét azonban Karácsony Gergely főpolgármester forráshiányra hivatkozva kivetette a beruházásból. A Blaha Lujza tér felújítását követően pedig később

a közterület egyik sarkában létrehoztak egy mára hírhedtté vált közvécét, amely mostanra a prostituáltak, a hajléktalanok és a kábítószer-fogyasztók mindennapi menedékévé vált.

Örs vezér tere

A Karácsony-féle vezetés azonban egyes területeken a fejlesztésnek még a hírét, a puszta felvetését is elutasította, lesöpörte az asztalról. Így járt az Örs vezér terére tervezett felújítás is, amely csupán a látványtervekig jutott, a beruházás 2021 után elsikkadt.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában