Sajtótájékoztató

2024.03.14. 11:33

Szijjártó Péter: Montenegró felkészült az európai uniós csatlakozásra (videó)

A magyar kormány álláspontja szerint Montenegró felkészült az európai uniós tagságra, amellyel maga a közösség is sokat nyerne, hiszen a jelenlegi nehézségek közepette friss energiára lenne szükség, amit a nyugat-balkáni államok felvétele hozhatna el – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Podgoricában.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a montenegrói kollégájával, Filip Ivanoviccsal találkozott

Forrás: Szijjártó Páter Facebook-oldala

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a montenegrói kollégájával, Filip Ivanoviccsal közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Magyarország az idei év második felében tölti be az EU soros elnöki tisztségét, olyan időszakban, amikor a blokk súlyos gazdasági és biztonsági kihívásokkal szembesül.

Ezek a fenyegetések egyfajta negatív spirálba lökték az Európai Uniót, amiből csak úgy tudunk kijönni, ha ahhoz kívülről kapunk friss erőt, új energiát, új dinamikát

– vélekedett.

Ez az Európai Unió számára létfontosságú új energia a Nyugat-Balkán ambiciózus, feltörekvő, gyorsan fejlődő országaiból tud megérkezni. És ezért Magyarország fő célja az elnökségi féléve során a bővítés felgyorsítása lesz

– tette hozzá.

Rámutatott, hogy a bővítés csigalassúsággal halad, aminek szavai szerint az az első számú oka, hogy az EU-tagállamok többsége jelenleg nem támogatja a folyamatot, és pláne nem annak felgyorsítását.

Ne tévessze meg önöket, hogy a nyilvánosság előtt ez másként látszik, mivel zárt ajtók mögött számos tagország a kifogásait és az aggodalmait fogalmazza meg a bővítéssel kapcsolatban

– mondta.

Aláhúzta: ha nem így lenne, akkor Montenegró sem került volna abba a méltatlan helyzetbe, hogy már tizenhat éve tagjelölt, és tizenkét éve folytatja a csatlakozási tárgyalásokat, de máig egyetlen fejezetet sem sikerült lezárnia.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy 

hazánk álláspontja egyértelmű, e szerint Montenegró már felkészült az európai uniós csatlakozásra, amivel maga a közösség is sokat nyerne.

Ezért itt az idő, hogy elkezdjük lezárni a csatlakozási tárgyalási fejezeteket önökkel

– jelentette ki, és arra is kitért, hogy a magyar EU-elnökség alatt sort kívánnak keríteni az első fejezetek lezárására.

Minél többet, annál jobb. Úgy látjuk, hogy a tízet is megközelíti azon csatlakozási tárgyalási fejezetek száma, amelyek kellőképpen kitárgyalásra kerültek. Önök teljesítettek minden feltételt, és ezeket a mi elnökségünk alatt szeretnénk is lezárni önökkel

– fogalmazott.

Tudatta, hogy ebben a folyamatban segítséget nyújtott az a két magyar diplomata is, akik már rég Podgoricában dolgoznak a helyi kormány mellett a csatlakozási folyamat előmozdítása érdekében.

A miniszter érintette a mára "teljesen új dimenzióba került" kétoldalú gazdasági együttműködést is. Emlékeztetett, hogy a kereskedelmi forgalom tíz év alatt a másfélszeresére nőtt, értéke már nagyon közel van az évi százmillió euróhoz.

Emellett - mint hangsúlyozta - 

két kulcsfontosságú szektorban is a piacvezetők közé kerültek a magyar vállalatok Montenegróban: az OTP a legnagyobb szereplő a helyi bankszektorban, míg a 4iG a második legnagyobb telekommunikációs céggé vált.

Jó hírnek nevezte, hogy Wizz Air áprilisban újraindítja a Podgorica-Budapest járatot, ezzel hozzájárulva a gazdasági-kereskedelmi együttműködés fejlesztéséhez, amelynek a beruházásvédelmi megállapodás aláírása is új lendületet adhatna.

Közölte azt is, hogy évente harmincöt montenegrói hallgató tanulhat ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken, és a rendkívül népszerűnek bizonyult programot a jövőben is fenn fogják tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában