Ország-világ

2013.08.21. 15:42

A román kormány nem találja a Bechtellel kötött autópálya-szerződést

A versenytárgyalás nélkül megkötött, az Európai Unió által is bírált szerződés alapján a 415 kilométeres sztráda megépítését eredetileg 2,2 milliárd euróért vállalta az amerikai óriáscég.

MTI

Ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett a román korrupcióellenes ügyészségen (DNA) Dan Sova nagyberuházásokért és külföldi befektetésekért felelős tárca nélküli miniszter hivatala, mivel eltűnt az amerikai Bechtel céggel az észak-erdélyi autópálya megépítéséről tíz éve kötött, idén júniusban felbontott szerződés eredeti példánya - adta hírül szerdán az Agerpres hírügynökség.

A versenytárgyalás nélkül megkötött, az Európai Unió által is bírált szerződés alapján a 415 kilométeres sztráda megépítését eredetileg 2,2 milliárd euróért vállalta az amerikai óriáscég. Költségvetési források híján azonban az építkezés nem haladt, a felhalmozott adósságokért pedig a Bechtel késedelmi kamatot és kártérítést követelt. A tíz év alatt mindössze 52 kilométernyi szakaszt adtak át a forgalomnak: Románia időközben 1,4 milliárd eurót fizetett a Bechtelnek.

Sova korábban megígérte, hogy feloldják a román állam számára előnytelennek bizonyult szerződés titkosítását, a hivatal honlapján azonban csak a 2006-ban, illetve a 2011-ben újratárgyalt szerződést tették közzé: Dan Sova szerint a 2003-ban kötött eredeti megállapodást nem találják, erről csak másolat került elő.

A szociáldemokrata Sova szerint nem lehet biztosat állítani arról, melyik miniszter látta utoljára az eredeti Bechtel-szerződést, de augusztus 7-én őt is feljelentette Anca Boagiu, a korábbi jobbközép kormány közlekedési minisztere. Boagiu szerint Sova tüntette el a szerződést, amelyet 2003-ban állítólag Adrian Nastase akkori szociáldemokrata miniszterelnök is aláírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában