Ország-világ

2009.04.27. 20:27

Bizalom a szülőszobán

Gyakran a szülés utáni depresszióval tévesztik össze a poszttraumás szindrómát: a nő traumaként éli meg a szülést, ami később rémálmokban, szorongásban jelentkezhet. Ennek nem a nehéz szülés, a beavatkozás az oka, átlagosnak mondott szülések esetén gyakrabban alakulhat ki. Az empátia, a tájékoztatás segíthet elkerülni a rossz élményeket.

Farkas Judit

A leendő anya bekerül egy gépezetbe, írja A szülés árnyékában című könyvében Sheila Kitzinger, a szüléssel foglalkozó, világhírű kultúrantropológus. Kiszolgáltatott, idegenek veszik körül a szülőszobán, a testét gépként kezelik, amely bármikor meghibásodhat.

– Nagyanyáink tíznél több gyermeket is világra hoztak, a vajúdó nőt ismerős asszonyok vették körül. Ma egyre későbbre tolódik a gyermekvállalás. A szülés már nem az élet természetes része – világított rá egy hétvégi beszélgetésen Tóth Erzsébet osztályvezető szülésznő, amelyen vele együtt Geréb Ágnes független bába, Szabó Anita Anna mentálhigiénés szakember, dúlák, kismamák és apukák keresték közösen a megoldásokat, hogyan tehető harmonikusabbá a kórházi szülés.

A szülőszoba berendezése csak részben könnyíti meg a szülést: a másik rész az odafigyelés, a tájékoztatás, az empátia. Geréb Ágnes és Tóth Erzsébet egyetértettek: 20 év alatt sokat, pozitív irányban változott a helyzet a szülőszobákon.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a baba útja erre a világra. Illusztráció: Schmidt Andrea

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a baba útja erre a világra.
Illusztráció: Schmidt Andrea

– Ma már egy szülésznő foglalkozik egy kismamával, mellette van a felvételétől. Én ajánlom a labdát, a zuhanyt. Van, akit az nyugtat meg, ha fekszik, és a hasán van a CTG. Nem erőszakoljuk a nőkre javaslatainkat – mondta a szülésznő. Nem könnyű a helyzetük: órák alatt kell bizalmas kapcsolatot kialakítaniuk a leendő anyukákkal.

Nem a beavatkozás okoz traumát

A poszttraumás szindróma nem feltétlenül azt jelenti, hogy orvosilag volt traumás a szülés, derül ki Sheila Kitzinger könyvéből. Átlagos szülések esetében gyakrabban lép fel. Sok asszony a kiszolgáltatottság állapotát, a levezényelt szülést is erőszakként éli meg.

Szülésznőt választani sem könnyű, derült ki egy fiatal anyuka hozzászólásából: a névlista mellé nem adhatták ki a szülészeten az elérhetőségeket. A kismamák adatait az orvosuk látja – a szülésznő nem fér hozzá. Így amikor a nő már a vajúdásra koncentrálna, kérdezgetniük kell, mikor szült utoljára, hány éves. Ám az odafigyelés megkönnyítheti a helyzetet. – A méhösszehúzódás alatt nem szabad kérdezgetni, ez a befelé fordulás ideje – emelte ki a független bába.

A szülésznő és a bába egyaránt fontosnak tartja, hogy a nők olyan orvost, szülésznőt válasszanak, akitől bármit megkérdezhetnek már a terhesség alatt. A szülés bábai modellje szerint a bába (dúla) végigkíséri a kismamát a terhességtől a gyermekágyig, pótolva az elvesztett asszonytársakat. Ez a segítő a szülésznő is lehet, mondta Geréb Ágnes. Így már a babavárás alatt kialakul a bizalom.

Nem csak a kórházi személyzet hibája, ha egy szülés traumát hagy maga után. Tóth Erzsébet szerint sok nő vizsgaként éli meg a szülést. Van, aki úgy érzi, nem tud megfelelni a média sugallta képnek, amelyben fitt, csinos celebanyukák szerepelnek – a jelenségre Sheila Kitzinger is felhívta a figyelmet.

Perek Geréb ágnes ellen

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt hallgatták ki Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt március végén, miután 2007-ben komplikáció lépett fel egy otthonszülésnél, és a kisbaba a kórházban meghalt. Tavaly is kezdődött egy per egy 2003-as eset miatt: egy ikerpár egyik tagja maradandó agykárosodást szenvedett. 2007 októberében a bíróság 2010-ig eltiltotta szakmája gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában