Hallgassa élőben!

Csillagászati örökség listát és portált indított az UNESCO

A portálra felkerült előzetes listán mintegy három tucat helyszín szerepel, prehisztorikus barlangoktól kezdve a 20. század neves obszervatóriumaiig.

Brit, francia és amerikai obszervatóriumok, a Stonehenge, egyiptomi fáraói templomok, prehisztorikus barlangok kerültek fel a “csillagászati örökség” listájára, amely az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) támogatásával készült el.

A csillagászati örökség listáját és honlapját a Nemzetközi Csillagászati Unió Pekingben folyó közgyűlésével egy időben mutatták be pénteken. Azzal a céllal hívták életre, hogy a csillagászattal kapcsolatos helyszínek ugyanolyan fontos helyet foglaljanak el a köztudatban, mint az UNESCO világörökségi listájára felkerült történelmi jelentőségű műemlékek.

A portálra felkerült előzetes listán mintegy három tucat helyszín szerepel, prehisztorikus barlangoktól kezdve a 20. század neves obszervatóriumaiig. A következő hónapokban azonban gyors ütemben bővíteni akarják a listát – derül ki az unió közleményéből.

Az elsők között került fel a listára a délnyugat-angliai kultikus kőépítmény, a Stonehenge, a kínai Teng Feng obszervatórium, ahol a Tang-dinasztia csillagászai egy oszlopot használtak arra, hogy mérjék a Nap árnyékát és meghatározzák az év hosszát. A listán van továbbá a Greenwichi Királyi Obszervatórium, a franciaországi Meudon obszervatórium, a kaliforniai Mount Wilson obszervatórium és az 1920-as években készült berlini Einstein-torony – valamennyi jelentős mértékben járult hozzá korunk tudományos felfedezéseihez.

A honlap nemcsak a csillagászati örökség helyeit és emlékeit fogja bemutatni, hanem az ezekhez kapcsolódó eszközöket, továbbá a “sötét égbolt” helyeit, azaz azokat a helyszíneket, ahonnan fényszennyezés nélkül figyelhető meg az égbolt.

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
Jubileumi koncert
Európai Bordalfesztivált rendeznek Baranyában
Férfikarok és más énekegyüttesek fellépései mellett borbemutatóval is várják a közönséget a szervezők.
Letartóztatná az ügyészség
Dani Alves megvárja a pénzét, csak utána igazol
Átszámítva több mint 600 millió forinttal tartoznak a brazilnak.
Emelné a társasági adót Karácsony Gergely
A VOSZ szerint a lépés rontja a versenyképességet.
Sokkoló döntést hozott Harry herceg: visszatérnek a palotába
A hercegi pár a gyerekekkel együtt kel útra.