Ország-világ

2008.10.14. 20:34

Élelmiszerbiztonsági termékdíjat javasol a KDNP

Termékdíj bevezetését javasolta az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések finanszírozására Medgyasszay László KDNP-s képviselő.

A politikus az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának agrárpiaci, szabályozási és élelmiszerbiztonsági albizottságának keddi ülésén elmondta: a 0,01 százalékos díjból legkevesebb évi 35 milliárd forint bevétel származhatna, amelyet az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések finanszírozására fordítanának.

A javaslatot az albizottság kormánypárti és ellenzéki tagjai, valamint az agrártárca és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) képviselői is alkalmasnak találták a továbbgondolásra. Medgyasszay László egy külön hivatal felállítását is javasolta, míg a szocialisták az MGSZH szervezetén belül képzelnék el az új ellenőrző hatóság felállítását. A fogyasztók számára csekély többletkiadással járó termékdíj egyrészt megosztaná az ellenőrzés költségeinek terheit, másrészt az ellenőrző hatóságot függetlenítené a központi költségvetéstől és a bírságolás kényszerétől.

A parlamenti albizottság áttekintette az ipari alma értékesítése körüli zavarokat is. A rendkívül olcsó kínai sűrítményalma európai importjával ugyanis gyakorlatilag összeomlott a léalma-piac Európában - mondta Jakab István, az albizottság fideszes elnöke, aki a MAGOSZ elnöke is. Jakab István beszélt arról is, hogy a legutóbbi kínai melamin-botrány után minimálisra csökkent a távol-keleti országból érkezett élelmiszerek iránti bizalom. Az ellenzéki agrárpolitikus emiatt elképzelhetőnek tartotta, hogy a lengyelekkel közösen reklámkampányt indítanak a kínai almasűrítmények ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában