Ország-világ

2009.11.08. 18:31

Emlékmű Hitler egyik merénylőjének

A Hitler elleni merényletkísérlet hetvenedik évfordulóján emlékművet kapott Baden-Württemberg tartományban Johann Georg Elser.

MTI

Elser mellszobrát Konstanzban leplezték le, a svájci-német határ közelében. A férfi 70 évvel ezelőtt, a sikertelen müncheni merényletet követően akart a szomszédos országba szökni, de a határőrök felismerték és letartóztatták. Elsert a második világháború végnapjaiban, 1945. április 9-én Dachauban végezték ki.

A bronzszobor talapzatán "Meg akartam akadályozni a háborút" szöveg áll, utalva az 1939. november 8-án történtekre: a müncheni Bürgerbräukellerben elkövetett robbantás nem érte el célját, mert Hitler a tervezetnél korábban távozott a gyűlés helyszínéről.

A konstanzi történész, Lothar Burchardt méltató beszédében Elsert azon kevesek közé sorolta, akik a "Harmadik Birodalomban nem fordították el a fejüket". Mégis, a háború után elfeledkeztek Elserről, sőt, még olyanok is akadtak, akik szerint a náci rezsimtől kapta a megbízást a merényletre.

Az emlékezés-kultusz a katonai és egyházi ellenállást állította a középpontba, ám Elsert ezekbe nem lehetett beskatulyázni - állapította meg a történészprofesszor, aki megjegyezte: meglehet, az asztalossegéd tagja volt a kommunista pártnak, de nem volt vonalas kommunista. "Morális teljesítménye semmiképpen nem marad el az 1944. július 20-i merénylet elkövetőiétől" - hangoztatta Burchardt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában