Ország-világ

2007.12.11. 15:22

Itthon is megjelenhet az érintés nélküli kártyás fizetés

Várhatóan jövőre Magyarországon is elérhetővé válik az érintés nélküli bankkártya. Ennek lényege, hogy lehúzás nélkül lehet fizetni vele: néhány centiméterre a terminál elé helyezik, amely egy csipogással jelzi a leolvasást. Minderről a MasterCard Europe Magyarországért is felelős igazgatója beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

Zdenek Houser elmondta: átlépte a 8 milliót a magyar kártyatulajdonosok száma, az elfogadóhelyek azonban nem érik el a kívánt mértéket. 27 ezer helyen lehet kártyával fizetni, pedig legalább 65 ezer lenne a kívánatos szerinte.

A MasterCard által kifejlesztett PayPass megoldással gyorsabban lehet fizetni, mint a készpénzzel. A kártya egy jeladóval van felszerelve, így érintés nélkül használható. Elég néhány centiméterre a leolvasó elé helyezni fizetéskor. Nem kell PIN-kódot használni hozzá és aláírni sem. Az érintésmentes fizetés már számos országban működik. Hátránya azonban, hogy előre feltöltős, úgynevezett prepaid módszerrel működik és csak kisebb összegű, 3-5 ezer forintos vásárlásokhoz használható - mondta Zdenek Houser.

2003 óta megduplázódott a bankkártyák használata Magyarországon. Míg 4 éve havonta átlagosan 1-2 alkalommal, addig idén már 4-5-ször, vagyis legalább heti egyszer használták az emberek a kártyákat. A készpénzfelvétel mértéke nem emelkedett a vizsgált időszakban. A magyarok jelenleg is 2-3 alkalommal vesznek fel pénzt automatákból (ATM) átlagosan. Ez jó hír, mert az emberek megtanulták, hogy a boltokban, éttermekben ingyen használhatják a kártyákat, míg a készpénzfelvételért fizetni kell - közölte a MasterCard területi igazgatója.

Az elfogadóhelyek számával nem elégedett Zdenek Houser. 27 ezer helyen lehet kártyával fizetni jelenleg Magyarországon, míg a hasonló méretű és fejlettségű országokban egymillió kártyabirtokosra átlagosan 10 ezer elfogadóhely jut, vagyis 80 ezernek kellene lennie. A MasterCard ezért indította kampányát, amelynek köszönhetően tavaly 36 százalékkal nőtt az elfogadóhelyek száma az országban. Néhány éven belül el szeretnék érni, hogy 65 ezer helyen váljon lehetővé a bankkártyás fizetés - mondta Zdenek Houser.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában