Ország-világ

2014.10.12. 15:49

Kis Putyinként emlegeti Orbán Viktort a Sunday Times

Az írás szerint a lakosság harmada a szegénységi küszöb alatt él, az ország viszont "úszik" az unió által folyósította milliárdokban.

[namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök politikájáról közöl elemzést a The Sunday Times.

A vasárnapi konzervatív brit lap cikke a "Magyarország miniszterelnöke kis Putyinná kezd változni" cím alatt jelent meg. A helyszíni riportelemekkel átszőtt írás szerint a lakosság harmada a szegénységi küszöb alatt él, az ország viszont "úszik" az Európai Unió folyósította milliárdokban. Az állami beruházásokból ugyanakkor a "vezetőhöz hű oligarchák új kasztja" húz hasznot.

A The Sunday Times írása szerint a nyugati szövetségeseket azonban leginkább a magyar kormányfő és [namelink name="Vlagyimir Putyin"] orosz elnök kapcsolata aggasztja, és már olyan hangokat is lehet hallani, hogy Magyarország Oroszország trójai falovává válik az Európai Unióban.

A tudósító, [namelink name="Bojan Pancevski"] felidézi a paksi atomerőmű bővítéséről kötött magyar-orosz megállapodást, és azt írja, hogy a NATO-tag Magyarország csak vonakodva támogatja az Oroszország ellen az ukrajnai katonai beavatkozás miatt foganatosított EU-szankciókat.

[namelink name="Kovács Zoltán"], a kormány nemzetközi szóvivője ugyanakkor a lapnak azt mondta, hogy a keleti nyitás gyakorlatias lépés, amelyet gazdasági okok motiválnak. A szóvivő visszautasította [namelink name="Barack Obama "]nemrégiben tett kijelentését, amelyben az amerikai elnök Magyarországot a civil társadalom nyílt megfélemlítésével vádolta. Kovács Zoltán szerint az "illiberális állam" meghatározás a túlzottan liberális kapitalizmus megzabolázását és a konzervatív értékekre alapozott demokrácia megteremtését jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában