Kovács Zoltán: a svédek szerint is a migráció a legfontosabb európai kérdés

Az államtitkár Stockholmban találkozott a parlament külügyi bizottságának és európai ügyi bizottságának tagjaival.

A svédek is egyetértenek abban, hogy a migráció a legfontosabb európai kérdés – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára keddi stockholmi látogatásáról beszámolva az MTI-nek.

Kovács Zoltán a svéd fővárosban találkozott a parlament külügyi bizottságának és európai ügyi bizottságának tagjaival, újságírókkal, valamint előadást tartott a Stockholmi Egyetemen.

Az államtitkár ezt követően kifejtette: évek óta ellátogat európai fővárosokba azzal a céllal, hogy a valódi információkra kíváncsi újságírók, politikusok, egyetemisták első kézből tájékozódhassanak arról, hogy a magyar kormány mit és miért tesz.

A stockholmi látogatásra részben azért került most sor, mert az elmúlt hónapokban különösen erős volt az a kritika, amely svéd politikusoktól vagy újságíróktól Magyarországgal szemben elhangzott – magyarázta.

Kitért rá: a kormányzat, amelynek részéről a kritikák érkeztek, nem nagyon mutatott érdeklődést a találkozó iránt, viszont a svéd parlament külügyi, valamint európai ügyek bizottságának tagjaival “rendkívül jó beszélgetést” folytattak.

Az államtitkár kiemelte: “bár nem értünk mindenben egyet”, egyértelmű, hogy Magyarországnak és ezen belül a kormányzó pártnak, a Fidesznek – a svéd pártokhoz hasonlóan – megvan a joga, hogy saját véleménye legyen az európai sorskérdésekről. Abban egyetértettek, hogy egy rendes párbeszéd, amelynek során odafigyelnek a másik álláspontjára, segíti a megértést – fogalmazott.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: a svéd parlament képviselői, az újságírók és az egyetemisták is egyetértettek, hogy “napjaink meghatározó és legfontosabb európai kérdése a migráció”, továbbá egyetértettek azzal is, hogy a migrációhoz való viszonyon keresztül “jobban megértjük az európai politikáról alkotott képet is”.

Megjegyezte: sokan, köztük a svéd politikusok egy része is tagadta, hogy a migráció lenne a legfontosabb kihívás, amellyel Európának ma szembesülnie kell, de bebizonyosodott, hogy maguk a svédek is azt gondolják, hogy ez napjaink meghatározó kérdése és az európai parlamenti választás legfontosabb eleme lesz.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy látogatása alkalmával ismertette azt a megközelítést, amelyet Magyarország képvisel a családpolitika, a társadalmi intézmények, valamint az európai politika területén.

A Közel-Keleten is terjed a vírus, már Szíriában is van halálos áldozat
Több országban is korlátozó intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy lassítsák a járvány terjedését.
Bővülő virtuális kiállítások, kulturális programok Debrecenben
Tárlatvezetéseken, filmvetítéseken, valamint helytörténeti kiállításokon várják az érdeklődőket a kényszerszünetet tartó intézmények.
Több mint nyolcmilliárd euróval csökkenhet a lakossági fogyasztás Ausztriában
A fogyasztási oldalról az elmúlt évtized legnagyobb sokkja érte a gazdaságot – mondta a közgazdász.
Nem egyszerre zajlott le a földtörténet legsúlyosabb kihalása
A szárazföldi gerinces fajok kipusztulását eredményező folyamatok, a szárazföldön több százezer évvel korábban kezdődtek meg, mint az óceánban.
Emberi csontokat találtak egy szentendrei ingatlan udvarán
A ház udvarán tárolt zsákban bukkant egy állampolgár a csontokra.
Moszkvában kötelező házi karantént rendeltek el
Az orosz főváros lakói csak nagyon indokolt esetben mehetnek az utcára és akkor is tartani kell a másfél méteres távolságot egymástól.