Kovács Zoltán: a svédek szerint is a migráció a legfontosabb európai kérdés

Az államtitkár Stockholmban találkozott a parlament külügyi bizottságának és európai ügyi bizottságának tagjaival.

A svédek is egyetértenek abban, hogy a migráció a legfontosabb európai kérdés – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára keddi stockholmi látogatásáról beszámolva az MTI-nek.

Kovács Zoltán a svéd fővárosban találkozott a parlament külügyi bizottságának és európai ügyi bizottságának tagjaival, újságírókkal, valamint előadást tartott a Stockholmi Egyetemen.

Az államtitkár ezt követően kifejtette: évek óta ellátogat európai fővárosokba azzal a céllal, hogy a valódi információkra kíváncsi újságírók, politikusok, egyetemisták első kézből tájékozódhassanak arról, hogy a magyar kormány mit és miért tesz.

A stockholmi látogatásra részben azért került most sor, mert az elmúlt hónapokban különösen erős volt az a kritika, amely svéd politikusoktól vagy újságíróktól Magyarországgal szemben elhangzott – magyarázta.

Kitért rá: a kormányzat, amelynek részéről a kritikák érkeztek, nem nagyon mutatott érdeklődést a találkozó iránt, viszont a svéd parlament külügyi, valamint európai ügyek bizottságának tagjaival “rendkívül jó beszélgetést” folytattak.

Az államtitkár kiemelte: “bár nem értünk mindenben egyet”, egyértelmű, hogy Magyarországnak és ezen belül a kormányzó pártnak, a Fidesznek – a svéd pártokhoz hasonlóan – megvan a joga, hogy saját véleménye legyen az európai sorskérdésekről. Abban egyetértettek, hogy egy rendes párbeszéd, amelynek során odafigyelnek a másik álláspontjára, segíti a megértést – fogalmazott.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: a svéd parlament képviselői, az újságírók és az egyetemisták is egyetértettek, hogy “napjaink meghatározó és legfontosabb európai kérdése a migráció”, továbbá egyetértettek azzal is, hogy a migrációhoz való viszonyon keresztül “jobban megértjük az európai politikáról alkotott képet is”.

Megjegyezte: sokan, köztük a svéd politikusok egy része is tagadta, hogy a migráció lenne a legfontosabb kihívás, amellyel Európának ma szembesülnie kell, de bebizonyosodott, hogy maguk a svédek is azt gondolják, hogy ez napjaink meghatározó kérdése és az európai parlamenti választás legfontosabb eleme lesz.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy látogatása alkalmával ismertette azt a megközelítést, amelyet Magyarország képvisel a családpolitika, a társadalmi intézmények, valamint az európai politika területén.

Olasz elemző: ki fog bocsánatot kérni Magyarországtól?
A magyar kormánynak nemcsak a járvánnyal, a balliberális sajtóval támadásaival is szembe kellett néznie az utóbbi hónapokban.
Brazília a negyedik helyre került a járvány áldozatainak számával
Brazíliában megközelíti a 29 ezret az új koronavírus halálos áldoztainak a száma, ezzel a negyedik helyre került a világban a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta halálesetek számát illetően.
Nálunk élő adásban látható, miként dokkol az amerikai űrhajó
Ahogy a tegnap esti kilövést, a Nemzetközi Űrállomáson dokkolást is élőben közvetíti a NASA.
A gyerekek minden igényét igyekeznek kielégíteni a napközis táborok
Megúszhatjuk ötezer forintból, de akár 60 ezret is kérhetnek tőlünk egy napközis táborért Szegeden.
Messit visszavárja gyerekkori argentin klubja
2021. június 30-án jár le jelenlegi szerződése.
Novák Katalin a Fővárosi Állat-és Növénykertben járt
A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a közösségi oldalán mesélt élményeiről.