Ország-világ

2013.12.09. 16:34

Rágalmazásért pereli Tőkés László a román kormányfőt

Tőkés azért fordult bírósághoz, mert a kormányfő februárban azt állította róla, hogy románellenes érdekeket képvisel.

Jövő héten dönt a bukaresti első kerületi bíróság abban a rágalmazási perben, amelyet [namelink name="Tőkés László"] európai parlamenti (EP-) képviselő indított [namelink name="Victor Ponta "]román miniszterelnök ellen - közölte az MTI-vel az ügy hétfői tárgyalása után [namelink name="Kincses Előd"], az EP-képviselő ügyvédje.

Tőkés László azért fordult bírósághoz, mert a kormányfő februárban azt állította róla és [namelink name="Monica Macovei "]román néppárti EP-képviselőről, hogy románellenes érdekeket képviselnek, és azok pénzelik őket, akik Románia destabilizálásában érdekeltek.

"Ez jogászi nyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy hazaárulók" - magyarázta az ügyvéd. Hozzátette: Tőkés László a rágalmazásáért százezer lejes (6,7 millió forint) erkölcsi kártérítést követelt, amelyet - megítélése esetén - jótékonysági célra fordítana.

Az ügyvéd beszámolt arról, hogy a miniszterelnök védelmét ellátó Badita és Pop ügyvédi iroda a szólásszabadságra hivatkozott a bíróság elé beterjesztett válasziratban, s azt állította, hogy csak egy politikai vitáról volt szó.

A védelem szerint Victor Ponta azon állítása sem sértő, miszerint Tőkés László "horthysta nyelvezetet használ": a beadványban arra hivatkoztak, hogy Horthy Miklós a magyar történelem egy kiemelkedő egyénisége volt - mondta Kincses Előd.

"Ha egy román valakit lehorthystáz, akkor egyértelműen azt érti alatta, hogy el akarja szakítani Észak-Erdélyt, mert a román közvélekedésben a Bécsi döntés Horthy nevéhez kötődik: tehát semmi esetre sem lehet ezt bóknak felfogni" - magyarázta az ügyvéd.

Címkék#Románia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában