Hallgassa élőben!

Több száz, Ukrajnát érintő hamis profilt törölt a Facebook

Az oldalak független hírkiadványnak tüntették fel magukat és igyekeztek támogatni torzított tartalmaikkal ukrán politikusokat – feltehetően fizetség fejében.

Több száz, hálózatba kapcsolódó olyan hamis profilt törölt a Facebook közösségi média, amelyek politikai beavatkozásúnak minősültek – adta hírül csütörtökön a Facebook.

Az oldalak független hírkiadványnak tüntették fel magukat és igyekeztek támogatni torzított tartalmaikkal ukrán politikusokat – feltehetően fizetség fejében.

A Facebook 363 oldalt számolt fel, amelyeknek csaknem 2,4 millió követőjük volt. Utóbbiak közül további 477 oldalt szüntetett meg szabályainak megsértése miatt. A hálózat reklámokra a közösségi médiában közel fél millió dollárt – 150 millió forintot – költött.

Az álportálok közül több olyan személyekhez köthető, akiket korábban az Egyesült Államok szankcionált, mert megpróbáltak beavatkozni az amerikai választásokba. Köztük van Andrij Derkacs oroszbarát ukrán politikus, aki a vád szerint a legutóbbi amerikai elnökválasztást igyekezett befolyásolni. Derkacs oldalát már tavaly októberben eltávolította a Facebook.

Derkacs válaszul „a liberális értékek nevében fellépő” diktátoroknak nevezte a nagy cégeket, és közölte, hogy törvényjavaslatot terjeszt be az ukrán parlamentben a globális közösségi médiacégek megregulázására.

„Senkinek nincs joga alapvető emberi jogokat korlátozni” – írta abban az üzenetében, amelyet pénteken küldött a Reuters hírügynökségnek.

A Facebook közölte, hogy hosszadalmas vizsgálatát az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájától, az FBI-tól kapott információ alapján kezdte meg.

Hozzászólások

Erős a forgalom, de nincs fennakadás
Kicsit erősebb a forgalom a Tisza Lajos körúton, rakparton. Dugonics tér környékén, Aradi Vértanúk terénél sűrűsödik a forgalom, de komoly fennakadás nincs.
Múzeumok éjszakája: több mint 500 gyerekprogramot kínálnak országszerte
Szombaton már kora délutántól számos izgalmas programmal, köztük szabadtéri labirintussal, szabadulószobával, lovas műsorral, kincskereséssel várják a múzeumok a gyerekeket is.
A fertőzöttek száma 179,1 millió, a halálos áldozatoké 3,88 millió a világon
A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.
KGBéla továbbra sem tartja magát orosz kémnek, felmentésre számít
Kovács Béla, a Jobbik volt EP-képviselője felmentésre számít másodfokon is az Európai Unió intézményei elleni kémkedés vádja alól.
Városkártyával továbbra is ingyenes
Százmilliárdokat hoztak az oltások
„A jelentős mértékű átoltottság elérésével legalább hatszázmilliárd forintot nyert a magyar gazdaság” – mondta Parragh László.