Trócsányi László kiállt a magyar igazságszolgáltatás függetlensége mellett a Die Pressében

Az igazságügyi miniszter visszautasította, hogy Polt Péter legfőbb ügyész döntései részrehajlóak lennének.

Trócsányi László magyar igazságügyi miniszter kiállt a magyar igazságszolgáltatás függetlensége mellett a Die Presse című osztrák napilap csütörtöki számában megjelent interjújában.

Trócsányi László – aki az európai parlamenti választásokon a Fidesz listavezetője – kifogásolta az Európai Bizottság egyre növekvő politikai szerepvállalását. Úgy vélekedett, hogy a bizottság nem tartja magát az európai uniós szerződések szelleméhez. Trócsányi szerint a szerződések őrének számító testülettől elvárható lenne a politikai semlegesség, és reményét fejezte ki, hogy a 2019-es európai parlamenti választások után Brüsszel ideológiailag kevésbé lesz részrehajló.

Az igazságügyi miniszter az uniós alapszerződés hetes cikke szerint, Magyarországgal szemben indított eljárásról a következőképpen nyilatkozott: “Mindig fenntartásokkal fogadom, ha politikusok beszélnek a jogállamiságról. A jogállamiságról jogászoknak kellene ítélkezniük a tények alapján.”

Trócsányi László – aki egyben Orbán Viktor kormányfő jelöltje az uniós biztosi tisztségre – egy példával válaszolt a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét megkérdőjelező hangoknak. Nemrég egy bíróság engedélyezte, hogy neonáci csoportok a “becsület napja” alkalmából rendezvényt tartsanak Budapesten, pedig a kormány a bajor törvénykönyvből átvett jogszabállyal lehetővé tette a szélsőjobboldali rendezvények betiltását – emlékeztetett az igazságügyi miniszter. A becsület napja a magyarországi szélsőjobboldal egyik legnagyobb éves eseménye annak emlékére, hogy a szovjet ostromgyűrűbe zárt német és magyar alakulatok 1945. február 11-én este megpróbáltak kitörni Budáról.

“Meg voltam róla győződve, hogy a bíróság be fogja tiltani az összejövetelt, de legnagyobb meglepetésemre úgy találták, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága elsőbbséget élvez” az adott esetben – magyarázta Trócsányi, aki szerint az ügy ékes példája a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének.

A tárcavezető elmondta, hogy az igazságszolgáltatás legmagasabb tisztségeinek betöltésekor politikai szempontok is érvényesülhetnek. Például a francia alkotmánytanács elnöke Laurent Fabius korábbi szocialista külügyminiszter – mutatott rá.

A politika mindig szerepet játszik az ilyen kinevezéseknél, de csak akkor lesz belőle gond, ha valaki a hivatali eskütételt követően nem végzi függetlenül munkáját – húzta alá.

Trócsányi visszautasította, hogy Polt Péter legfőbb ügyész döntései részrehajlóak lennének. Sokan kifogásolták, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) bizonyítékai ellenére Polt nem rendelt el nyomozást a kormányfő vejének volt cége, az Elios ellen visszaélések miatt – emlékeztetett az osztrák lap.

“Megfogalmazhatnak politikai természetű vádakat, de ha az ügyészség megállapítja, hogy nem történt bűncselekmény, akkor azzal az ügy le van zárva” – mondta.

szponzorált tartalom
Díjakat alapít és adományoz a Magyar Batthyány Alapítvány
Ki fizeti majd a rendezvényeket?
Hétvégén indul a fesztiválszezon a szegedi Partfürdőn. Azoknak a cégeknek kell rendezvényt szervezni, amelyektől jelentős összegeket vont el az önkormányzat a koronavírus elleni védekezés miatt.
A hatóságok szerint vízbe fulladt Naya Rivera
A Glee – Sztárok leszünk! című tévésorozat 33 éves színészét búvárok keresik, de egyelőre nem találták meg.
Kizuhant egy kisgyerek egy négyemeletes ház ablakából
A gyermeket mentőhelikopter szállította el a helyszínről.
Orbán Viktor: drága Barátom, Isten Veled
Ma reggel egy tragikus balesetben életét vesztette Koncz Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője.
125 éve született a Carmina Burana című oratórium szerzője
A katonazenész családban született Carl Orff Debussyt, Schönberget s leginkább Stravinskyt tekintette példaképének.
Angola várja a magyar fejlesztéseket
Elsősorban az informatika, a digitális kormányzás és a vízgazdálkodás területén.