PR

2011.08.10. 18:27

Milyen hatásai vannak a kilakoltatási moratórium megszüntetésének Szegeden?

A gazdasági válság hatására az ingatlanpiaci helyzet jelenleg nem túl kedvező. A munkahelyek bizonytalanná válása, megszűnése, a devizahitelek törlesztő részleteinek drasztikus emelkedése számos család helyzetét tette bizonytalanná, sokuk fizetésképtelenné vált, így az eladás mellett döntött. Az egyre növekvő kínálat az árak csökkenéséhez vezetett. Ez szegedi viszonylatban főleg a panellakások és a nagyobb értékű családi házak árain vehető észre, mely 10% körüli csökkenést mutat.

Az ingatlanpiaci patthelyzet megoldását kormányzati szinten több intézkedéssel kívánják mozgásba lendíteni. A kormány különböző lépéseket tett, mind a kilakoltatási moratórium megszüntetése, mind pedig a devizahitelek árfolyam rögzítése erre irányul.

Jellemzően Szegeden is kivárnak a vásárlók, mert a stagnálás után, a banki visszavett lakások piacra dobásával jelentős árzuhanásra számítanak. A helyzet azonban az, hogy semelyik piaci szereplőnek nem érdeke a lakások tömeges piacra engedése. A kormány városonként létrehozott egy kvótát, mely a helyi ingatlanpiaci viszonyokhoz alkalmazkodik, így nem lesz dömpingszerű az olcsó lakások megjelenése a piacon. A visszavett lakások 1-5%-át bocsájtják eladásra egyszerre, mely jelentős hatást nem fog kifejteni a többi lakás árára.

A tervezett Otthonteremtési stratégia intézkedései újra fellendíthetik a lakáspiacot, a kamattámogatás többeknek kedvet csinálhat majd a vásárláshoz. Ez végre elindíthat egy kisebb erősödést a piacon, az árak lassú emelkedését.

Lényeges változásra egyenlőre Szegeden nem lehet számítani, hiszen városunk ingatlanárait eredetileg sem sújtotta olyan mértékben a válság, mint Budapest vagy a kisebb városok piacát. A nagy értékű családi házak és a panellakások kivételével (ezek áraiban a közeli jövőben sem várható nagyobb javulás) a szegedi lakások árai alig változtak az elmúlt 2 évben. Az Egyetem miatt a befektetési kedv alig lankadt, folyamatos a vevőigény a piacon. Hiába számítunk azonban a nyár végi, őszi – egyetemisták által generált - áremelkedésre, ez idén nem lesz jelentős az óriási kínálat miatt.

Érzékelhető jelenség, hogy a svájci frank folyamatosan emelkedő árfolyama újabb krízis helyzetet hozott, így megint számíthatunk egy eladási hullámra. Az eladók azonban kénytelenek lesznek tartani magukat egy bizonyos minimum eladási árhoz, hiszen a megemelkedett fennálló tartozásukat fedeznie kell a vételárnak. Áprilisban 200 forint körül volt a svájci frank árfolyama, amely július közepéig 225 forintra emelkedett, mára azonban meghaladta a 270 forintot is. Habár ezen az árfolyamon nem érdemes visszafizetni a felvett hitelt, de sokaknak nem lesz más választása, el kell adniuk lakásukat és kisebb értékűbe vagy albérletbe kell költözniük. Becslésünk szerint már az ősz elején megugorhat a kényszer értékesítések száma.

Az adózással kapcsolatos kérdésekkel forduljon szakértőhöz.

Kis-Jakab Réka


Ingatlan Cafe Szeged

Elérhetőségeink

Iroda: Szeged, Horváth M. u. 8.
Web: www.icszeged.hu
Email: [email protected]
Mobil: 70-967-61-50
Telefon: 62-635-355

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában