Hallgassa élőben!

Tarolt Európában a Gong Pálinkaház

Még csak két éve üzemel, mégis sorra zsebeli be a jelentős versenyek rangos díjait a deszki Gong Pálinkaház. Idén Magyarország legnagyobb pálinka- és párlatversenyéről a közönségdíjat hozta el Európa egyik legfontosabb párlatversenyén, az Ausztriában megrendezett Destillatán, a Magyar nemzetgyőztes pálinkaháznak kiáltották ki a deszki manufaktúrát.

 

A Gong pálinkaház Oroszlán utcai vendéglátó egysége az érmes párlatait is bemutatta.
Fotó: Karnok Csaba

Jelenleg 52-féle pálinkával büszkélkedhet a 2017 óta működő, deszki Gong Pálinkaház, mely most már Szeged névhasználati jogát is élvezheti pálinkái díszcsomagolásain. Persze ezért keményen megdolgozott az „Íz, illat, gyümölcs” szlogennel élő deszki manufaktúra, és büszke arra, hogy a hazai legnagyobb pálinka- és párlatversenyen, a Qintessence-n 2005 induló pálinkatétel közül a Fuji almapálinkájuk érdemelte ki a közönségdíjat.

Fotó: Karnok Csaba

Sikerük titka az a nagyfokú precizitás, ami a pálinkakészítésük egész folyamatát jellemzi.

– Nálunk csakis a főzés gépesített. Kézzel szedett, megfelelő hőmérsékleten szállított, kizárólag egészséges gyümölcsöt dolgozunk fel. Évi 10 ezer palack pálinkát állítunk elő: nem a mennyiségre, a minőségre törekszünk – magyarázza dr. Zámbó Judit üzletvezető, aki testvérével, dr. Zámbó Anita üzemvezetővel együtt szívügyének tekinti pálinkáikat.

– Üvegeinkbe csakis a minőségileg legjobb, tiszta középpárlat kerül, ugyanis az elő- és utópárlattal ellentétben illatában és ízében ez teszi a pálinka fogyasztását élménnyé. A hungarikumnak számító tüzes italt mindketten imádják, kitartó munkájuknak hála 2019-ben a Gong Pálinkaház bekerült az Európai desztillált szeszesital-előállítók 15 gyártó céget magába foglaló elitjébe.

Fotó: Karnok Csaba

A deszki manufaktúrában almatermésű, csonthéjas, szőlő-, törköly-, bogyós, vadontermő-, illetve különlegességnek számító pálinkák készülnek. Ilyen a szőlő, meggy, málna, alma, málna-szőlő házasítás gyümölcspálinka, ahol először külön-külön lefőzik a pálinkákat, majd hosszadalmas kísérletezés után úgy elegyítik a kétféle pálinkát, hogy egyik íz- és aromavilág se nyomja el a másikat. Egyedülálló termékük a sárgabarack rózsasziromágyon párlat, amely a rózsa illatát ötvözi a sárgabarack ízével.

A hölgyek szívesen illatoznak, vagyis szakszerűen kóstolgatják a pálinkáspoharakba kimért nemes italokat. Judit a málna-alma házasítást, az aszútörkölyt és a birspálinkát kedveli a legjobban. Anita a vilmoskörtéért, a chardonnay törkölyért és a Fuji almáért van leginkább oda.

Fotó: Karnok Csaba

A testvérek elmondták, Magyarországon csak egy főzdének sikerült eddig elérniük azt, amit a Gongnak, de az egy 17 éve működő pálinkaház. Így méltán büszkék rá, hogy ilyen rövid idő alatt máris szerepelnek Európa pálinka- és párlattérképén.

László Sándor tulajdonos több évtizedes pálinkafőző tudományát latba vetve irányítja a lelkes csapatot, akik finomságaikat az Oskola utcában kínálják.

S hogy drágák-e a pálinkáik? Összehasonlítva más égetett szeszekkel egyértelműen nem: a Gong a legnemesebb, prémium minőségű magyar alapanyagot használja fel, a gyümölcsöt. Például 300 kilogramm málnából náluk csupán 10 liter pálinka készül.

Elérhetőség:
Gong Station
Szeged, Oroszlán u. 1.
www.gongpalinka.hu

(X)

Futács Márkó győztes góllal mutatkozott be az Olimpija Ljubljanában
A középcsatár végigjátszotta a meccset, amelynek 53. percében volt eredményes.
Ferenc pápa szerint a terrorizmus mindenki számára vereséget jelent
Az erőszak ellen emelte fel szavát Ferenc pápa vasárnapi beszédében az utóbbi napokban a világ több pontján elkövetett terrorista támadások kapcsán.
Rabszolgákat tartott az enyingi pár: éheztek, a lovakkal aludtak, a fogaikat is kiütötték
Az enyingi páros éheztette és bántalmazta foglyait, akiknek egész nap dolgozniuk kellett, embertelen körülmények között éltek.
Ég a négycsillagos Borostyán Med Hotel – már a teljes tetőszerkezet megsemmisült
Nyolcvanöt ember elhagyta az épületet.
Sebestyén Péter ötödikként zárt Argentínában
A világbajnokság záróhétvégéjét egy hónap múlva rendezik Indonéziában.
Dobrev Klára elismerte vereségét
Lényegében eldőlt, hogy a baloldali miniszterelnök-jelölt-aspiránsok háziversenyét Márki-Zay Péter nyerte meg.