ajánló

2019.12.11. 15:48

Hat bor, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról

A szegedi Borpont nagy- és kiskereskedés olyan minőségi, egyedülálló ízvilággal rendelkező borokat ajánl karácsonyra, amelyek nemcsak az ünnepi asztalon foglalhatják el méltó helyüket, hanem a fa alatt is.

 

1. A Hetényi Pincészet kadarkája

A szekszárdi borvidék szőlőjéből készült bor jól illik halászléhez, halpaprikáshoz, paprikás ételekhez.

2. Aegidius Bormanufaktúra kékfrankos, 2018-as rozéja

Az egri, két hektáron működő családi borászat fahordóban erjesztett és acéltartályban érlelődött bora évekig érlelhető.

3. A Godhill Pincészet 2016-os furmintja

A tokaji kézműves manufaktúra száraz bora hordóban erjesztett és érlelt. Kiválóan illik sült szárnyasokhoz, sülthalhoz, töltött káposztához, káposztás ételekhez.

4. A badacsonyi Borbély Pince olaszrizlingje

A családi pincészet Bács- hegyi olaszrizlingje az ország egyik legszebb rizlingjének számít. Sertés- és szárnyas sültekkel remekül párosítható.

5. A Jekl Pincészet 2013-as Cabernet Franc-ja

A villányi, elsőgenerációs pincészet cabernet-je vörös húsok, vad- és marhafogások, pörköltek kísérőjének elsőrangú választás. Ez a roppant nagy testű, 2013-as bor még tovább is érlelhető, akár 15 évig is! Ezért karácsonyi ajándéknak is egyedülálló, kiváló választás.

6. Haraszthy Pincészet Sir Irsai-ja

Az etyeki pincészet gyümölcsös bora saláták, könnyű ételek mellé illik, de aperitifnek is nagyon ajánlott. Benne az Irsai Olivér fajtára jellemző muskotályos, licsis és bodzás jegyek dominálnak.

Hol vehetem meg?

A szegedi Borpont kiemelt partnerei között olyan hazai pincészetek is szerepelnek, akik kis, kézműves manufaktúraként minőségi boraikkal törnek be a piacra. A Borpont nagykereskedelemként Szegeden és vonzáskörzetében lévő éttermeket, üzleteket, kávézókat, cégeket szolgál ki, kiskereskedésként pedig az ország teljes területére eljuttatja a borokat ( www.borpont.com ).

Borkereskedésük a Londoni körút 5. szám alatt, az Árkád mellett található, a karácsonyi időszakban bővített nyitva tartással várják borszerető vendégeiket. A Két Lecsó étteremben Szegeden egyedülálló módon polci áron kínálják elvitelre termékeiket, illetve jelképes dugódíjjal emelve a helyszínen is fogyaszthatóak. Teltházas, Borday borkóstoló rendezvényei évek óta roppant népszerűek Szegeden. Legközelebb január 18-án mutatkozik be tíz általa ajánlott pincészet a Hungi Vigadóban.

Forraltboros advent

Ha megkóstolná a Borpont minőségi borait, látogasson ki november 29. és december 24. között a Dóm térre! Húszféle, minőségi bor palackozva és kimérve is kapható lesz a szegedi kereskedés standjánál. A népszerű forralt bor a felnőtteket, az ízletes forralt must a gyerekeket várja.

Hogyan tároljuk otthon a bort?

- A helyes tárolás a bor élettartamát növeli meg. Az évekig a szekrény tetején sorakoztatott boroknak nem tesz jó sem a magas hőmérséklet, sem az „ácsorgás”. Idővel aromájukat, ízüket veszítik el. A palackok boros polcon történő tárolása sem garancia a minőségre, ha magas hőmérsékletű helyiségben áll a polc. A legjobb megoldás kétségkívül a borhűtő. Ha ez nincs, a garázs, vagy egy hűvös hőmérsékletű helyiség a jó megoldás erre. Kevesen tudják, hogy a tokaji aszú akár 100 évig is megőrzi kifogástalan minőségét- feltéve, ha megfelelő tárolási körülmények között időzött- tudtuk meg Varga Zoltán Gábortól, a szegedi Borpont tulajdonosától.

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában